Foto: Arhīva foto

Jelgavas novada mērs Madars Lasmanis (LA) atkāpjas no amata, liecina viņa izplatītais paziņojums.

Trešdien, 3. aprīlī, Jelgavas novada deputāti ārkārtas sēdē bija plānojuši Lasmani no amata atbrīvot.

Ārkārtas sēde sasaukta pēc septiņu deputātu pieprasījuma Lasmani no amata atbrīvot. Šāds solis sekoja pēc tam, kad sociālajā medijā "X" tika publicēts video fragments no budžeta komisijas sēdes, kurā Lasmanis, vadot sēdi no automašīnas, sniedzas tās aizmugurē, glāstot sievietes kāju. Domes priekšsēdētājs toreiz portālam "Delfi" stāstīja, ka "katram jāspriež pēc savas samaitātības pakāpes", un minēja, ka sīkāk nekas neesot jāskaidro.

Viņš gan norādīja, ka video nopludinājusi pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte ar mērķi veidot “melno kampaņu” pret mēru. Lonerte “Delfi” pauda pretējo – ka kampaņa ir vērsta pret viņu pašu un vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, jo ir aizskarts viņas gods un cieņa.

Taču stundu pirms sēdes Lasmanis izplatīja paziņojumu presei, kur norāda, ka pats no amata atkāpjas.

Viņš norāda, ka Jelgavas novada deputāti jau esot vienojušies par jaunas koalīcijas izveidi un izvēlējušies arī jaunu mēru. Viņš no amata atkāpjas, "lai nekavētu jaunā vadītāja ievēlēšanu un raitu pašvaldības darbu".

Lasmanis turpinās pildīt domes deputāta pienākumus.

Lasmanis norāda, ka jaunā koalīcija vienojusies par pašvaldības centrālās pārvaldes un administrācijas reorganizāciju, kapitālsabiedrību darbības likumības nodrošināšanu, kā arī apņēmusies izvērtēt Lonertes atbilstību amatam.

Tāpat Lasmanis vērsies tiesībsargājošajās institūcijās, lai tās izvērtētu Lonertes rīcību, noslēdzot SIA "Zemgales veselības centrs" koncesijas līgumu, kā arī pašvaldībai piederošo kapitāldaļu nepārņemšanu Jelgavas novada domes valdījumā. Lasmanis saskata, ka abi gadījumi ir saistīti ar atbildību par iespējamu pašvaldības līdzekļu nekontrolētu izmantošanu un izšķērdēšanu ievērojamā apmērā.

"Ar labiem darbiem mēdz būt par maz. Protams, savā rīcībā ikvienam jāievēro arī ētikas standarti. Cilvēks, kurš strādā publiskā amatā, nedrīkst nonākt situācijā, ko var dažādi interpretēt. Mēs visi to zinām, bet kamēr kas tāds ar pašu nav noticis, līdz galam neizprotam. Pats piegādāju ieročus oponentiem. Jau esmu atvainojies saviem tiešajiem kolēģiem pašvaldībā un partijas biedriem, šodien vēlos atvainoties arī sava novada iedzīvotājiem un plašākai sabiedrībai, kas radušās situācijas dēļ jebkādā veidā jutušies neērti vai aizskarti. Es pielikšu visas pūles, lai atjaunotu savu iedragāto reputāciju un atgūtu uzticību," paziņojumā pauž Lasmanis.

Lasmanis amatpersonas ienākumu deklarācijā par 2022. gadu deklarējis 12 amatus, deviņus transportlīdzekļus un 10 000 eiro skaidrā naudā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!