Foto: LETA

Otrdienas vakars Paulai Aleksandravičai izvērtās nelāgi – neilgi pēc iekāpšanas 1. tramvajā viņa pamanīja, ka kāds netālu sēdošs vīrietis smīnot filmē viņas 1,9 gadus veco meitu. Lai gan vīrietis noliedzis, ka filmējis viņas meitu, uz lūgumu parādīt veikto ierakstu viņš reaģējis agresīvi, sievietei iemetot telefonu sejā un aizbēgot.

Paula ir uzrakstījusi iesniegumu policijai un cer, ka vīrietis saņems taisnīgu sodu, taču viņai skaidrs, ka tas būs tikai administratīvais. Vienlaikus viņa cer, ka viņas pieredze ļaus citiem būt uzmanīgiem, bet sabiedrība – mazāk ignoranta.

Paula 1. tramvajā iekāpa ar diviem bērniem. Rati bija pavērsti pret vīrieti, kurš no ģimenes sēdējis metra attālumā. Tikai piekārtojot meitas drēbes Paula pamanījusi, ka vīrietis filmē meitu, "pie sevis kaut ko murmina un smīn".

Uz sievietes jautājumu, kāpēc filmē bērnu, vīrietis nav atbildējis, bet vēlāk sācis taisnoties – filmējot kokus ārā. Atbildei Paula nenoticēja, jo logs bija par augstu, bet kameras rakurss – par zemu.

Paula aicināja vīrieti parādīt galeriju, bet vīrietis sācis sievieti apsaukāt. Arī uz sievietes draudiem izsaukt policiju vīrietis bravūrīgi atbildējis, ka viņam esot vienalga. Paula gan policijai pati piezvanīt nevarēja, jo viņai bija izlādējies telefons. Konfliktam saasinoties, vīrietis savu telefonu iemetis Paulai sejā. Tad viņa sajutusi spēcīgu alkohola smaku.

Tikai brīdī, kad vīrietis mēģinājis pacelt roku pret Paulu, abu konfliktā iesaistījās kāda cita pasažiere, kas sākusi uz vīrieti kliegt. Tas pamudināja vīrieti pamest tramvaju.

Paulu pārsteigusi apkārtējo cilvēku ignorance – netālu no Paulas esot sēdējuši arī citi cilvēki, bet tikai viena pasažiere iesaistījās šīs situācijas risināšanā. "Šodien sajutos sagrauta un bezspēcīga ar diviem bērniem, paldies sievietei, kura mani apskava, kad raudāju," viņa raksta, aicinot mammas būt uzmanīgām un būt tur, kur ir daudz cilvēku.

Trešdien no rīta Paula devās uz policijas iecirkni, kur uzrakstīja iesniegumu. Policists ieteicis sievietei doties pie ārsta, jo, vīrietim metot telefonu pret seju, tas atlecis pret sievietes vēderu, kas licis sāpēt vēl nesadzijušam ievainojumam.

Viņa saprot, ka nekas vairāk par administratīvo sodu vīrietim nebūs, bet esot žēl, ka šādus cilvēkus "nesēdina uzreiz", jo šoreiz viņš tikai "filmēja un smīnēja", bet nākamreiz var izdarīt kaut ko ļaunāku.

Ja Rīgas sabiedriskajā transportā pasažieriem gadās piedzīvot konfliktsituācijas, par to var ziņot vadītājam, kurš piesaistīs nepieciešamos dienestus. Tāpat var arī rakstīt iesniegumu policijai vai ziņot par konfliktu Rīgas pašvaldības policijas mobilajā lietotnē.

Tramvaja šoferim jāvada tramvajs, jāpievērš uzmanība ceļu satiksmei, pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai, tāpēc vēl arī nepārtraukti sekot līdzi, kas notiek transporta salonā, vadītājs nevar, skaidro "Rīgas satiksmes" pārstāve Baiba Bartaševica-Feldmane.

Video ieraksti no transportlīdzekļu saloniem ir pieejami piecas dienas, bet šādos un līdzīgos gadījumos konkrētus ierakstus var rezervēt. Tad to "dzīves ilgums" ir garāks.

Valsts policija "Delfi" apstiprina, ka trešdien ir saņemts sievietes iesniegums. Ir uzsākta materiāla pārbaude, lai noskaidrotu vīrieša identitāti.

Policija apliecina, ka pret šādu informāciju attiecas nopietni un līdzīgās situācijās aicina iedzīvotājus nekavējoties zvanīt policijai pa tālruņa numuru 112, lai likumsargi varētu reaģēt uzreiz un noskaidrot lietas apstākļus un iesaistītās personas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!