Foto: LETA

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā šodien sācies tradicionālais tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgus, kas visus interesentus gaidīs arī svētdien, 2. jūnijā. Aģentūra LETA ziņo, ka gadatirgu sestdien apmeklējuši vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un arī ārvalstu tūristu.

Šogad gadatirgus notiek 52. reizi, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties muzeja pārstāves Līgas Rimšēvičas sniegto informāciju.

Šogad savu preci piedāvā vairāk nekā 500 amatnieku, pārtikas un kosmētikas mājražotāju, grāmatizdevēju un ēdinātāju. Meistari piedāvā apskatīt un iegādāties keramikas izstrādājumus, dažādus pinumus, ar tradicionālām apstrādes metodēm darinātus koka priekšmetus, ādas izstrādājumus, metālkalumus, rotkaļu darinātas rotas, audēju austus galdautus, dvieļus, lakatus un segas, būs adījumi un tamborējumi, varēs iegādāties apģērbu, dabīgo kosmētiku un pirtslietas, kā arī rotaļlietas, sveces, stikla, poligrāfijas izstrādājumus.

Tāpat gadatirgū būs visāda veida maize, rauši, pīrāgi, cepumi, piparkūkas, kūpināta gaļa un desas, zivis, piena produkti, medus, ziedputekšņi, vasks, gan svaigi dārzeņi, ogas un augļi, gan konservējumi - mērces, sīrupi, ievārījumi, kaņepju izstrādājumi, cigoriņu kafija, dabīgās tējas, sukādes, konfektes, saldējums un dažādi dzērieni.

Rīkotāji sola, ka tirgū varēs ne tikai iegādāties tautas lietišķās mākslas darinājums, bet būs virkne amatnieku, kas savas prasmes būs gatavi arī rādīt un mācīt.

Paredzēta arī kultūras programma ar dejām, dziesmām, teātra izrādēm un dažādiem amatu paraugdemonstrējumiem.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem brīvdabas muzejiem Eiropā. Šogad muzejs svin savu simtgadi. Tā platība ir 87 hektāri un tajā izvietotas 114 senceltnes no visiem Latvijas novadiem, atgādina LETA.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!