Foto: LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pagājušajā nedēļā ir atvaļinājis Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra vadītāju brigādes ģenerāli Ervīnu Kopeiku, liecina prezidenta paziņojums.

Saistībā ar kriminālprocesu par iespējamu dienesta viltojumu Kopeika šopavasar bija atstādināts no Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) vadītāja amata.

Kā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto", kriminālprocesu tika sākusi Militārā policija (MP). Izmeklēšana sākta pēc Krimināllikuma panta par dienesta viltojumu. MP veikusi kratīšanu VALIC un aizturējusi Kopeiku, bet vēlāk pieprasīta viņa atstādināšana. Oficiāli netika atklāts, par ko tieši sākts kriminālprocess, bet LTV vēstīja, ka izmeklēšana varētu būt saistīta ar nepareizu mantas norakstīšanu.

Covid-19 pandēmijas sākumā, 2020. gadā maija beigās, ASV uzdāvināja jeb ziedoja Latvijai 13 500 eiro, lai par šo naudu iegādātos dezinfekcijas līdzekļus un vienreiz lietojamos cimdus drošai centralizēto eksāmenu kārtošanai Latvijas skolās. Līdzekļi tika iepirkti, un to piegādi skolām nodrošināja Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sadarbībā ar pašvaldībām. Minētais dāvinājums vispirms bija noformēts toreizējā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra bilancē. Vēlāk šī iestāde tika reorganizēta par VALIC. Pēc reorganizācijas dezinfekcijas līdzekļi un cimdi, kas jau sen bijuši izdalīti skolām, pārgājuši VALIC pārziņā. Tādēļ nav izslēgts, ka kriminālprocess ierosināts par nepareizu mantas norakstīšanu.

NBS oficiāli apstiprināja tikai to, ka MP izmeklēšana sākta pret vienu personu par dienesta viltojumu.

Arī Kopeika sīkāk par viņam izvirzītajiem pārmetumiem nav izteicies, taču paudis viedokli, ka kriminālprocesa sākšanu saistīta ar viņa paša veiktajām pārbaudēm. "Principā ierēdņi, kuriem ir atbildība par iepirkumu kontroli, atrod n-tos gadus vecu gadījumu, un tad tas tika izvilkts tieši šajā laikā, kad es izmeklēju, man liekas, svarīgākas lietas. Un, kā par brīnumu, šajā gadījumā ir iesaistīti arī ar iepirkumiem saistīto cilvēku radinieki. Nu, ļoti daudz sakritību," izteicās Kopeika.

Viņš apgalvoja, ka kopš gada sākuma esot padziļināti pārbaudījis aizsardzības resora iepirkumus un atklājis būtiskus pārkāpumus – gan dokumentu viltojumus, gan, iespējams, neatļautas vienošanās. Esot arī, kā pats saka, noskaidrojis patiesos atbildīgos par skandalozo 220 miljonu eiro pārtikas iepirkumu armijas vajadzībām. Kopeika bija viens no sodītajiem skandalozajā armijas pārtikas iepirkumā. Ministrija viņam piemēroja mēnešalgas ieturēšanu uz noteiktu laiku. Kopeika sodu pārsūdzēja.

VALIC vadītāja pienākumi tika uzticēti Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ģenerāldirektoram Mārtiņam Libertam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!