Programmatiskās tēzes
1. Vispārīgās nostādnes : Mērķis – sabiedriskā iekārta, kurā valdītu humānisms, godīgums, demokrātija un sociālais taisnīgums. Pret jebkādu diskrimināciju pēc tautības, dzimuma, reliģijas. Par visu godīgi orientēto sabiedrisko slāņu savstarpēju cieņu un sadarbību. Pret resursus izniekojošo, fizisko un garīgo vidi piesārņojošo patērniecības, naudas pielūgsmes, visatļautības, vardarbības un izvirtības ideoloģiju. Par latviešu valodu, kā visu Latvijā dzīvojošo ļaužu vienojošu faktoru. Par humāniski orientētu multikulturālismu.. .Par valstiski atbalstītu, sociāli regulētu un plānveidīgu ekonomiku. Par valsts atbalstu visu veidu privātajām iniciatīvām, kas ir vērstas valsts ekonomikas, zinātnes, izglītības un kultūras tālākai attīstībai. Pret aizvien tālākas Latvijas ekonomikas nolūšanu ārzemju kapitālistu rokās.

2. Izmainīt valsts iekārtu uz prezidentālu republiku pēc ASV parauga. Tautas vēlēts Prezidents ar plašām pilnvarām. Tā pakļautībā atrodas ģenerālprokurors, valsts kontrole un ombuds. Tiesības atlaist valdību un veidot jaunu.

3. Izveidot valsts attīstības stratēģisko plānu, par kura realizāciju ir atbildīgs Valsts Prezidents. Šajā plānā prioritāras ir bezdarba krasas pazemināšanas, zinātnes, izglītības un ražošanas jomas. Nepieļaut Latvijas ekonomikas verdzisku atkarību no ES un citu valstu monopolistiskā kapitāla iegribām !

4. ES līmenī panākt, lai nacionālā (Latvijas) likumdošana būtu prioritāra attiecībā pret ES regulām.

5. Saeimas un pašvaldības institūcijās atteikties no pozicijas- opozicijas un koalīciju principiem. Ievēlētajiem deputātiem, visiem galvas kopā liekot, ir jādarbojas visas sabiedrības un valsts interesēs, nevis galvenokārt sava un savu sponsoru biznesa labā. Visu līmeņu amati ir jākomplektē pēc profesionalitātes principa, nevis pēc partijiskuma vai draugu būšanas principiem. Neitrāls konkurss, pretendentiem izturot specializētu datorprogrammu pārbaudījumus.

6. Saeimas un pašvaldību vēlēšanās pilnīgi grozāmie kandidātu saraksti, lai katrs vēlētājs var izveidot savu “komandu” Tiesības vēlēt un tikt ievēlētam tikai no 21 gada vecuma.

7. Ievest vēlētāju izglītības cenzu. Vēlētājam ar pamatskolas izglītību 1 balss, ar vidējo - 2 , bet ar augstāko izglītību 3 balsis.

8. Saeimā gatavotos likumprojektus. kā arī valdības lēmumus vispirms publicēt medijos. Ļaužu izteikto kritiku un priekšlikumus apkopot un ņemt vērā galīgajā realizācijā..

9. Tiesiskajā jomā valstī realizēt visu līmeņu lemjošo institūciju individuālo locekļu (vadītāji, ierēdņi, padomju locekļi, deputāti) finansiāla atbildība par pieņemtajiem (nobalsotiem, parakstītiem) lēmumiem, kas valstij, sabiedrībai vai fiziskai personai ir nesuši zaudējumus. Tāpat individuāla finansiāla atbildība par nepieņemtajiem lēmumiem un bezdarbību, kas sabiedrībai un valstij ir nesuši zaudējumus.

10. Arī uz mūžu ievēlētos visu līmeņu tiesnešus pakļaut sistemātiskai atestācijai un pārbaudei. Tiesnešu iecelšana un atcelšana ir Valsts Prezidenta kompetence.

11. Visu līmeņu deputāti apmaksu par savu darbu var saņemt tikai tajā institūcijā, kuras deputāts ir. Izņēmums – zinātnieki, pasniedzēji, skolotāji, ārsti. Darbība kādu uzņēmumu padomēs tikai bez maksas vai uz attiecīgu partiju rēķina ! Deputāta darbība nekādi nedrīkst būt saistīta ar kādām sava vai sponsoru biznesa interesēm !

12. Atjaunot nāves sodu, to piemērojot nepārprotamos gadījumos, par sevišķi ciniskiem noziegumiem.

13. Ievest spaidu darbu sistēmu. Ieslodzītajiem sava iztika jānopelna pašiem!

14. Valsts budžeta atvieglošanai mazāk praktizēt nevis brīvības atņemšanu, bet gan vairāk ekonomiska rakstura sodus – piespiedu darbs, naudas sodi, īpašuma konfiskācija.

15. Citu valstu pilsoņus – Latvijas likumu pārkāpējus, izraidīt uz savas pilsonības valsti.

16. Radikāli pasākumi narkomānijas, alkoholisma un smēķēšanas apkarošanā:: Hronisku alkoholiķu un narkomānu piespiedu ārstēšana un sterilizācija. Narkomāniem, alkoholiķiem un pīpmaņiem, neparedzēt nekādas atlaides medicīnas palīdzības apmaksā, jo tie savu un citu cilvēku veselību tīšprātīgi bojā! Iestādījumiem (kafejnīcas, restorāni, izklaides pasākumi), kuros atļauj smēķēt, uzlikt iespaidīgu papildus nodokli. Uzņēmējiem, kuri pieņem darbā, kā arī pietur pīpmaņus un dzērājus (kritērijs – atskurbtuve) valsts uzliek papildus nodokļus. Par jauniešu smēķēšanu līdz 21 gadu vecuma, sodīt gan pīpmani, gan tā vecākus. “Sausais likums” cilvēkiem ar ieroci (armija, policija, zemessargi, apsargi, mednieki). “Sausais likums” visu līmeņu deputātiem un ierēdņiem. Deputātu un ierēdņu kandidātu izvirzīšanai nepieciešama narkologu izziņa, kas apliecina attiecīgas atkarības neesamību.

17. Pacientu tiesību aizsardzības likumu papildināt ar pacientu pienākumiem.

18. Apturēt masveidīgo pilsonības piešķiršanu kolonistiem !

19. Uzsākt civilizētas dekolonizācijas procesu uz brīvprātības principiem, repatriantiem uz savu etnisko dzimteni izbraucot, pat sniegt finansiālu palīdzību.

20. Par pretvalstisku rīcību, nacionāla naida kurināšanu un musināšanu uz to, sodīt ar pilsonības atņemšanu un izraidīšanu no valsts!

21. Progresīvais ienākumu un īpašumu nodoklis.

22. Elastīgs un diferencēts bezbērnu nodoklis personām vecākām par 25 gadiem. Jauno ģimeņu veidošanas ekonomisks atbalsts. Valsts finansiāls atbalsts jauno ģimeņu mājokļu problēmu risināšanai.

23. Par katra indivīda visiem īpašumiem un kapitāliem ar kopējo vērtību virs 100 000 Ls, īpašniekam ir jāpierāda to legalitāte. Nelikumīgi un negodīgi iegūto īpašumu atsavināšana.

24. Arodbiedrību tiesību būtiska palielināšana, to centrālajām institūcijām piešķirot likumdošanas iniciatīvas tiesības. Darba līgumu slēgšanā, kā trešā persona piedalās attiecīgā arodbiedrība.

25. Darba devējiem savu darbinieku veselības apdrošināšana ir obligāta. Tiesībsargājošo un militāro struktūru darbiniekiem (policisti, robežsargi, visu līmeņu kareivji, ugunsdzēsēji, tiesneši, prokurori, muitnieki utml), kā arī deputātiem un ierēdņiem, veselība un dzīvība tiek apdrošināta paaugstinātās likmēs.

26. Valsts monopols uz alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecību. To pārdošana tikai personām pēc 21 gadu vecuma.

27. Pensionāriem un invalīdiem medicīnisko izdevumu apmaksa 75% apmērā, izņemot alkoholiķus, narkomānus un pīpmaņus.

28. Netaisnības kompensēšana denacionalizēto namu īrniekiem. Īrniekiem, kas denacionalizētajos namos ir dzīvojuši jau pirms denacionalizācijas, vai nu nodrošina līdzvērtīgu dzīvokli no pašvaldību fonda, cita dzīvokļa iegādei izmaksā adekvātu kompensāciju atbilstoši tirgus cenām, vai pēc speciāla cenrāža apmaksā īres izdevumus, īrniekiem paliekot dzīvo denacionalizētajā namā.

Privātmāju īpašniekiem, kuri saviem īrniekiem – pensionāriem un ģimenēm ar bērniem sniedz atvieglotu apmaksas režīmu, pašvaldības sniedz dažādus atvieglojumus, kā arī finansiālas dotācijas. Taču namsaimniekiem ir pilnīgas tiesības atbrīvoties no dzērājiem un huligāniem. Namīpašniekiem, kuri pret saviem iedzīvotājiem izturas nelietīgi, to īpašumus atsavināt un nodot pašvaldībai.

29. Vietējās ražošanas veicināšanai, tirgotājiem, kuru veikalos pārsvarā ir importa preces, uzliekams papildus nodoklis.

30. Valsts un pašvaldību iestādēs darbinieku algas tiek piesaistītas minimālajai algai, nepārsniedzot 10 kārtīgu tās līmeni. Minimālai pensijai ir jābūt vismaz minimālās algas līmenī.

31. Izveidot apvienotu visu iedzīvotāju datu reģistru banku, kuros sistemātiski ietilptu ziņas par visiem konkrētā indivīda izdevumiem, ienākumiem un to raksturu.

32. Labākai finansu plūsmas kontrolei, veicināt bezskaidras naudas norēķinu izplatību, ievedot skaidrās naudas darījuma nodokli, tā veidojot pāreju uz galvenokārt uz t.s. elektroniskās naudas izmantošanu. Palielināt Valsts Bankas kontroli un atbildību par privātbanku darbību.

33. Realizēt visu Latvijas reģionu (arī “dziļo lauku”) pilnīgu telefonizāciju un datorizāciju.

34. Izveidot un realizēt speciālu “jaunatnes programmu” Lai ikviens jaunietis līdz 18 gadiem atrastos tādas vai citādas skolas solā un apgūtu kādu dzīvei nepieciešamu amatu un prasmes. Veidot huligāniski tendēto jauniešu speciālizētas audzināšanas institūcijas. Attīstīt jaunatnes iesaistīšanu fizkultūras un sporta nodarbībās, šim nolūkam paredzot valstisku atbalstu.

35. Bezmaksas pamatskolas izglītība, skolēnus nodrošinot ar visiem nepieciešamajiem mācību līdzekļiem. Tālākajos posmos maksas izglītība, attīstot skolēnu un studentu plašu kreditēšanu, izveidojot elastīgu kredītu dzēšanas sistēmu, atkarībā no sekmēm, tautsaimniecības interesēm un izpildāmā darba.

36. Izglītības sistēmu pakļaut valsts tautsaimniecības un kultūras attīstības interesēm, veidojot ilgtermiņa visu līmeņu kadru gatavošanas stratēģisko plānu. Radikāli reformēt obligātās izglītības programmas, tās atbrīvojot no pārliekas detalizācijas, bet būtiski papildinot ar zināšanām, kas ir vitāli nepieciešamas pilsonisko pienākumu sekmīgai pildīšanai.

37. Tīši un vieglprātīgi sagrautās lauksaimniecības atjaunošana. Atbalstīt visu veidu kooperatīvu darbību, kas ir vērsta lauksaimniecības attīstībai. Valstij nepieciešamo pārtikas produktu pamatapjomu nodrošināt ar pašu ražojumiem. Ar finansiālu atbalstu un nodokļu atvieglojumiem veicināt uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darba vietu radīšanu lauku reģionos.

38. Saglabāt nepiesārņoto Latvijas zemi, kā arī pasargāt Latvijas nacionālās bagātības – mežus no tālākas izlaupīšanas un vieglprātīgas iztirgošanas.

39. Latviskās kultūras un kultūrvides attīstības sistemātisks valstisks atbalsts. Perversitāšu un morāli degradatīvo tendenču neitralizācija.

40. Iestājamies par vienotas un neitrālas (esperanto tipa) vispasaules savstarpējas saziņas valodas mācīšanu visas pasaules skolās, par to pieņemot lēmumu ANO līmenī.


Protams, šie priekšlikumi ir ideju līmenī un tos varētu papildināt un koriģēt. Vienam otram tie liksies pat pārlieku ķecerīgi. Svarīgi ir, lai valsts politikā tiktu panākts radikāls lūzums!

Bet varbūt tās ir tikai naivas cerības, nekādu pozitīvu radikālu pārmaiņu nebūs un viss noritēs tāpat kā līdz šim, Latvijas valstij un tās ļaudīm aizvien vairāk panīkstot un degradējoties… Sniegtie priekšlikumi ir dikti radikāli un pie varas esošie politiskie kangari un pašlabuma tīkotāji, protams, nevēlēsies pieļaut savu un ārzemju saimnieku atstumšanu no “labumu siles”!… Skumji, ja tas tā būs, bet galu galā paši tādu likteni ar savu vienaldzību, kašķēšanos un saskaņas trūkumu būsim pelnījuši!

Kurai partijai un valstsvīram būtu griba un drosme to realizēt?

Nobeigumā daži citāti no Kārļa Ulmaņa sava laika izteikumiem :

Kādi ļaudis mums vajadzīgi ?
Ļaudis nenopērkami.
Ļaudis stingri pret bagātības kārdinājumiem.
Ļaudis godīgi kā mazās, tā lielās lietās.
Ļaudis, kuru centieni sniedzas pāri pašlabuma meklēšanas robežām.
Ļaudis vīrišķīgi darbā, nepagurstoši sekmēs.
Ļaudis atturīgi, tas ir ļaudis, kuri savus ceļus neloka šolaiku Bāla - alkohola - priekšā..
Īsiem vārdiem sakot - mums vairāk vajadzīgi ļaudis nekā statūti un instrukcijas.

Tas ir Kārļa Ulmaņa teiktais jau 1914 gadā!

Un vēlreiz K. Ulmaņa teiktais jau tā sauktā “autoritārā režīma” laikā:

Es gribu arī tagad vēlreiz pateikt, ka tomēr pāri visam un pirmā vietā stāv pats cilvēks savās garīgajās un saimnieciskajās vajadzībās, tieksmēs un prasībās. Cilvēks jānostāda pirmajā vietā ne tikai pilsētās un fabrikās, bet arī laukos un lauku saimniecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!