Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis naudas sodus 19 partijām, kuras līdz likumā noteiktajam termiņam neiesniedza ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas vai arī vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, aģentūru LETA informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Par 12.martā notikušo pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas neiesniegšanu likumā noteiktajos termiņos 250 latu naudas sods piemērots Konservatīvajai partijai, Latvijas Jaunatnes partijai, "Nacionālā spēka savienībai", "Savienībai Latgales sirds", Sporta partijai un Zemgales partijai.

Savukārt par ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas, zvērināta revidenta atzinuma un gada pārskata iesniegšanas termiņa neievērošanu ar 300 latiem sodīta Sporta partija, ar 250 latiem - Sieviešu partija, ar 100 latiem - Latvijas Nacionāli demokrātiskā partija, ar 100 latiem - "Latgales gaisma", ar 250 latiem katra - partija "Brīvā izvēle tautu Eiropā", Latvijas Nākotnes partija, apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un partija "Līdztiesība".

Divas partijas - Zemgales partija un "Nacionālā spēka savienība" - sodītas ar 250 latiem par ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas, zvērināta revidenta atzinuma, gada pārskata neiesniegšanu laikus un aizpildīšanas kārtības neievērošanu.

Savukārt sešas politiskās organizācijas sauktas pie administratīvās atbildības par dokumentu neiesniegšanu vai neiesniegšanu laikus, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanu. Apvienībai "Liepājas attīstībai" un Latvijas Atdzimšanas partijai piemērots 250 latu sods, partijai "Mēs savam novadam" - 310 latu, Daugavpils pilsētas partijai, Demokrātu partijai un "Eiroskeptiķiem" - katrai 350 latu sods.

Tādējādi trim partijām būs jāsamaksā sods par diviem pārkāpumiem - Zemgales partijai un "Nacionālā spēka savienībai" kopējā sodanauda būs 500 lati katrai, bet Sporta partijai - 550 lati.

Saskaņā ar Politisko partiju finansēšanas likumu visām politiskajām organizācijām līdz 1.martam bija jāiesniedz ikgadējā finansiālās darbības deklarācija, zvērināta revidenta atzinums un - pirmo reizi - gada pārskats. Savukārt tām politiskajām organizācijām, kas bija iesniegušas deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām, līdz 11.aprīlim bija jāiesniedz KNAB arī vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas.

Par minēto dokumentu aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu, par nepatiesu ziņu norādīšanu partijas sauktas pie administratīvās atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!