Vairāki ministri atbalsta aicinājumu taupīt dārgo degvielu un izvēlas darba gaitās doties kājām, nevis izmantot dienesta auto.
Kā tika noskaidrots aģentūras LETA aptaujā, ceļu uz darbu kājām ik dienu mēro veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP). Otrdien viņš iecerējis kājām doties arī uz valdības sēdi. Bērziņš atbalsta, lai tiktu degviela, turklāt viņš vēlas popularizēt veselīgu dzīvesveidu.

Īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs (JL) arī pārsvarā pārvietojas bez auto, līdzīgi rīkojas bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP), kurš bieži vien pēc darba dodas mājup kājām. Automašīnu viņš izmantojot, ja ar sabiedrisko transportu vajadzīgajā vietā nevar nokļūt pietiekami ātri.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) arī ikdienā, pildot savus darba pienākumus, cenšas pārvietoties kājām. Ja netiks traucēti tiešie darba pienākumi, ministrs arī otrdien centīsies pārvietoties kājām vai arī ar sabiedrisko transportu.

Dienesta auto otrdien sola neizmantot arī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS). Viņš apņēmies šajā dienā uz darbu, kā arī uz Ministru kabineta sēdi un sanāksmi Finanšu ministrijā iet kājām. Nepieciešamības gadījumā Roze izmantos sabiedrisko transportu.

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) atzīst, ka otrdiena būtu vienīgā diena nedēļā, kad ministri, iespējams, varētu iztikt bez dienesta auto. Citās dienās "tāds populisms novestu pie plānoto darbu neīstenošanas". Demakova pati atrodas komandējumā Šveicē.

Aicinājumu taupīt degvielu izteikusi gan Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gan Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). Tas saistīts ar augstajām degvielas cenām, tāpēc amatpersonas domā, ka iedzīvotāji varētu vairāk izmantot sabiedrisko transportu vai pārvietoties ar velosipēdiem.

Atsaucoties uz šo aicinājumu, Amerikāņu autoklubs otrdien, 13.septembrī, mudina visus, arī valsts amatpersonas, doties uz darbu un citās dienas gaitās, izmantojot sabiedrisko transportu. Tādā veidā plānots pārbaudīt, vai "Rīgas sabiedriskais transports ir spējīgs izpildīt aicinājumu tautai un aizvest iedzīvotājus tur, kur ir nepieciešams".

Uz aicinājumu pārvietoties kājām vai ar sabiedrisko transportu neatsauksies Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). Viņš radiointervijā skaidroja, ka tas saistīts ar drošības apsvērumiem. Iepriekš, vēl nebūdams valdības vadītājs, Kalvītis labprāt esot izmantojis sabiedrisko transportu, īpaši, vedot dēlus uz treniņiem.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdienā nebūs Latvijā, jo piedalīsies ANO 60.Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā.

Aicinājumam neizmantot auto nepievienosies vairāki ministri.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP) brauks ar savu dienesta auto, jo viņam "ir pārāk daudz darbu saplānots". Aicinājumu ministriem otrdien atteikties no dienesta auto Kučinskis nosauca par populistisku.

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) arī Amerikāņu autokluba aicinājuma dēļ neplāno mainīt darba kārtību un no savas privātmājas Vidzemes priekšpilsētā uz darbu dosies ar dienesta auto. Tā kā viņa šajā dienā nav paredzējusi apmeklējumus ārpus ministrijas, sabiedrisko transportu ministre neizmantošot un arī no darba mājup došoties ar auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!