Latvijas Jūras vides pārvaldes prasība pret Lietuvas naftas kompāniju AS "Mažeiķu nafta" saistībā ar Būtiņģes naftas termināla avārijā nodarītajiem zaudējumiem Latvijas videi ir 62 216 lati.
Minētā summa aprēķināta, ņemot vērā Latvijas likumdošanas prasības - valdības izdoto kārtību saistībā ar likuma par dabas resursu izmantošanas nodokļa atsevišķu normu piemērošanu.

Lielāko daļu pretenzijas veido Latvijas videi nodarītie zaudējumi, kas aprēķināti pēc speciālas formulas. Ja naftas novadīšanas darbi jūrā ir sankcionēti, par katru naftas kilogramu ir jāmaksā astoņi lati, bet, ja šādas darbības nav sankcionētas, - 12 reizes lielāka summa jeb 96 lati, kas arī piemērots gadījumā ar Lietuvā notikušo avāriju.

Prasības summā iekļautas izmaksas, kas saistītas ar Latvijas vides aizsardzības institūciju veiktajiem kontroles pasākumiem 6.martā notikušās avārijas seku apsekošanā, kā arī naftas produktu analīžu izmaksas.

"Gaidīsim, tagad bumba ir viņu pusē," sacīja Klagišs.

Līdzekļi, kas tiek iegūti kompensācijās par Latvijas videi nodarītajiem zaudējumiem, tiek ieskaitīti Latvijas Vides fondā un tālāk izmantoti vides aizsardzībai.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Jūras vides pārvalde nosūtīja AS "Mažeiķu nafta" oficiālu vēstuli ar pretenzijām par Būtiņģes naftas termināla avārijā Latvijas videi nodarītajiem zaudējumiem.

Šā gada 6.martā Būtiņģes naftas terminālā notika avārija - pārtrūka tauva, kas savienoja zem Norvēģijas karoga peldošo tankkuģi "North Pacific" ar termināla boju, un Baltijas jūrā ieplūda 3 427 litri naftas.

Latvijas ūdeņos nonāca aptuveni 740 litri naftas produktu - piesārņojums daļēji izšķīda un daļēji nogrima. Saskaņā ar speciālistu aplēsēm noplūdušie naftas produkti Kurzemes piekrastē varētu nokļūt, ja būs stiprs dienvidrietumu vējš.

Pēdējos gados lielākā atlīdzība par Latvijas videi nodarītajiem zaudējumiem iegūta no Kurzemes piekrastes piesārņotāja - Grieķijas kompānijas "Mayflower Shipmanagement". Panamas kuģa "Ref Star", kas 2000.gada februārī ar 180 kilogramiem naftas produktu piesārņoja Kurzemes piekrasti, īpašnieki kompensācijās samaksāja gandrīz 9000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!