Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Vinets Veldre skeptiski vērtē Eiropā notiekošo saistībā ar nāvējošā putnu gripas mutantvīrusa pandēmiju, pieļaujot, ka ažiotāža sacelta farmācijas biznesa interesēs.
Veldre laikrakstam “Teļegraf” sacīja, ka neizslēdz iespēju, ka “drīzumā parādīsies kāda kompānija no Francijas vai Šveices, kas piedāvās brīnišķīgus medikamentus pret putnu gripu. Kaut ko līdzīgu mēs novērojām saistībā ar BSE (govju spongiformo encefalopātiju). Toreiz visi bailēs par saviem lopiem veica pārbaudi pēc pārbaudes, bet rezultāta nekāda. Bet lieta tāda, ka reaģentus šīm pārbaudēm Eiropā ražo tikai divas kompānijas.”

“Kas attiecas uz Āziju, vairāk nekā simts slimības upuru salīdzinot ar tur dzīvojošajiem miljardiem nevar kalpot par norādi uz tuvojošos epidēmiju,” laikrakstam noradīja Veldre.

Viņš stāstīja, ka pēc sarunām ar speciālistiem var secināt, ka Igaunijā divdesmit vistu nāvē nav vainojama putnu gripa. “Tā nav nekāda gripa, nekāda Ņūkāslas slimība, tas vispār nav vīruss,” viņš saka. “Visdrīzāk tur ir pastrādājis kāds plēsējs, piemēram, sesks.”

Veldre norādīja, ka pašlaik ap putnu gripas pandēmiju saceltās ažiotāžas dēļ tiek aizmirsts par citām, cilvēkiem patiešām bīstamām slimībām. “Iespēju inficēties ar salmonelozi, piemēram, ir daudz vairāk, nekā ar putnu gripu. Bet tās sekas var būt daudz nopietnākas – vairākums pacientu nonāk slimnīcā ļoti smagā stāvoklī un nekavējoties tiek pieslēgti pie sistēmas. Bet par salmonelozi visi kaut kā aizmiruši,” pauda PVD vadītājs.

“Ceru, ka Briseles birokrāti neaizliegs “Gulbju ezera” izrādes,” ironiski piebilda Veldre. Un jau nopietni norādīja – ja putnu gripa tiks konstatēta, “mēs rīkosimies dzelžaini”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!