Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis interešu konfliktu Valsts ieņēmumu dienesta Zemgales reģionālās iestādes bijušā vadītāja un pašreizējā vietnieka Jura Zahārova darbībā. Bet par VID kontroles pasākumu rezultātiem viņa zemnieku saimniecībā izpaust informāciju liedz likums, raksta “Zemgales Ziņas”.
Līvbērzes pagasta Zahārova zemnieku saimniecība “Upeslīči atpūtai” par darījumiem pārmaksājusi pievienotās vērtības nodokli (PVN) vairāk nekā 10 000 latu apmērā un šo summu var pieprasīt atmaksāt no valsts budžeta. Darījumi veikti ar SIA “Sempers” un SIA “Silatuss”, ko VID ierindojis fiktīvu uzņēmumu skaitā. Abas firmas pēc darījumu veikšanas 2004.gadā izslēgtas no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra.

Februāra vidū VID Finanšu policija sāka pārbaudīt zemnieku saimniecības darījumus, bet VID Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam tika lūgts izvērtēt, vai Zahārovs nav pārkāpis likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, jo viņš vienlaikus bijis amatpersona gan VID, gan zemnieku saimniecībā.

VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga informē, ka VID Finanšu policijas pārvalde izvērtējusi Zahārova iespējamo nelikumīgo rīcību saistībā ar iespējamo interešu konfliktu, ieņemot Zemgales reģionālās iestādes direktora amatu un vienlaikus esot zemnieku saimniecības “Upeslīči atpūtai” īpašnieka statusā.

Tā kā KNAB viena no funkcijām ir kontrolēt, kā izpildīts likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kā arī tiek ievēroti citos normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteiktie papildu ierobežojumi, VID Finanšu policijas pārvalde iespējamo interešu konfliktu lūgusi izvērtēt KNAB. Birojs atzinis, ka interešu konflikts nav saskatāms.

Savukārt par kontroles pasākumiem un tās rezultātiem zemnieku saimniecībā “Upeslīči atpūtai” VID nedrīkst sniegt informāciju saskaņā ar likuma par Valsts ieņēmumu dienestu normām, kas liedz paust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju.

Kopš marta pirmās puses Zahārovs ieņem VID reģionālās iestādes direktora vietnieka amatu. Grīnberga skaidroja, ka Zahārova pazemināšana amatā nav saistīta ar pārbaudi viņam piederošajā zemnieku saimniecībā. Iesniegumu par pazemināšanu amatā un lūgumu pārcelt par vietnieku personīgu iemeslu dēļ uzrakstījis Zahārovs. VID iesniegumu apmierināja. Līdz ar to pašlaik VID reģionālajā iestādē ir četri direktora vietnieki.

Grīnberga skaidro, ka vēl viens direktora vietnieka amats VID Zemgales reģionālajā iestādē no 10.marta izveidots, lai optimizētu VID reģionālās iestādes darba organizāciju un personāla pārvaldību, kas nodrošinātu iestādes resursu maksimāli efektīvu izmantošanu. Saskaņā ar VID ģenerāldirektora rīkojumu direktora vietnieka amatā iecelts Zahārovs. Pašlaik VID reģionālajā iestādē ir četri direktora vietnieki: Pēteris Sējāns, direktora vietnieks, Muitas pārvaldes priekšnieks; Ņina Pantele, direktora vietniece nodokļu administrēšanas jautājumos; Zahārovs, direktora vietnieks finanšu, personāla un saimnieciskajos jautājumos; Ivars Romānovs, direktora vietnieks juridiskajos, informātikas un lietvedības jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!