Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien atbalstīja papildu 8 223 842 latu piešķišanu Dienvidu tilta būvniecības izmaksu sadārdzinājuma segšanai.
Kā liecina informācija deputātiem, starp Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu un AS "Dienvidu tilts" 2004.gada 30.martā noslēgtais līgums par tilta pirmās kārtas tehniskā projekta izstrādāšanu un būvniecību paredz, ka līguma summa, par kuru izpildītājs nav izrakstījis rēķinus, tiek proporcionāli pārrēķināta gadījumos, ja inflācija pārsniedz 2% gadā.

Tāpat tas paredzēts, ja Latvijas Bankas noteiktais lata kurss pret eiro krītas par vairāk nekā 1% gadā. Arī šis nosacījums ir spēkā, jo līguma summa aprēķināta, izmantojot lata kursu viens pret 0,66.

Līgumā bijis arī noteikts, ka summa pārrēķināma, ja tilta celtniecībā izmantojamā melnā metāla cena kopš 2003.gada decembra pieaug par vairāk nekā 5%.

Informācijā deputātiem norādīts, ka pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta novērtējuma iespējamais Dienvidu tilta būvdarbu apjoma sadārdzinājums 2006.gadā ir 8 619 000 latu. Pēc aptuveniem aprēķiniem, Dienvidu tilta būvdarbu kopējais sadārdzinājums no 2006. līdz 2008.gadam sasniegs apmēram 14,7 miljonus latu.

Papildu finansējumu plānots piešķirt, organizējot sarunu procedūru un slēdzot papildu iepirkuma līgumu. Tam nepieciešama Iepirkumu uzraudzības biroja atļauja.

Dienvidu tilta finansējums tiks palielināts par 9,99%. Līdzekļi tiks saņemti no "Deutsche Bank AG", kura kreditē tilta būvniecību. Attiecīgi par 9,99% tiks palielinātas Rīgas domes saistības pret "Deutsche Bank AG".

Būvniecības pirmo kārtu, kurā tiks uzcelts Dienvidu tilts, kā arī izbūvēti krustojumi ar Krasta un Bauskas ielu, iecerēts pabeigt līdz 2008.gada vasarai.

Tilta pirmo kārtu būvē AS "Dienvidu tilts", kurā apvienojušās sešas vietējās Latvijas celtniecības kompānijas - SIA "Skonto būve", AS "BMGS", AS "Latvijas tilti", SIA "Rīgas tilti", SIA "Tilts" un SIA "Viadukts".

Ar Vācijas banku "Deutsche Bank AG" noslēgts līgums par Dienvidu tilta kreditēšanu par 82 238 426 latiem.

Kredīts Rīgas domei būs jāatmaksā laikā no 2010. līdz 2025.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!