Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 23. novembrī plkst. 11.00 pārbaudīs iedzīvotāju apziņošanas un trauksmes sirēnas, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses un sabiedrisko attiecību vecākā inspektore Inga Vetere.
Pārbaudes laikā pēc sirēnu ieslēgšanas radio un TV pārraidīs šādu informāciju: "Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka š.g. 23.novembrī plkst. 11:00 uz 6 minūtēm tika iedarbinātas trauksmes sirēnas ar mērķi pārbaudīt sirēnu sistēmas tehnisko gatavību un skaņas signāla dzirdamību. Atgādinām, ka trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai par notikušām dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem."

VUGD pievērš uzmanību, ka reālas nelaimes gadījumā ar sirēnu palīdzību būs iespējams ātri brīdināt iedzīvotājus par iespējamām briesmām dabas un tehnogēno katastrofu vai to draudu gadījumā (piemēram, vētra, plūdi, bīstamu vielu noplūde u.tml.). Iedzīvotājiem, izdzirdot sirēnas signālu, jāklausās radio vai jāieslēdz televizori, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par vēlamajiem personiskās aizsardzības pasākumiem un drošu uzvedību ekstremālos apstākļos

Sirēnas iedarbina centralizēti no vadības pults, kas atrodas VUGD Centrālajā sakaru punktā. Sirēna darbojas no 220 voltu sprieguma elektrotīkla, bet, sprieguma zuduma gadījumā, automātiski pārslēdzas uz rezerves akumulatoru baterijām. Sirēnu tehnisko stāvokli, akumulatoru baterijas, kā arī signalizāciju pret nepiederošu personu piekļūšanu sirēnai un tās vadības blokam pastāvīgi kontrolē vadības pults dators.

Sirēnas uzstādītas uz dzīvojamajām un iestāžu ēkām ar aprēķinu, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 3,5 kilometru rādiusā (atkarībā no sirēnas izvietojuma augstuma, gaisa mitruma un vēja stipruma), sirēnas skaļums nepārsniedz pieļaujamos 128 decibelus. Latvijā ir uzstādītas 59 rotējošās elektromehāniskās sirēnas, no kurām 23 atrodas Rīgā, 16 – lielākajās pilsētās un 20 – rajonu centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!