Saeimas Tautas partijas (TP) frakcija lūgusi tieslietu ministri Solvitu Āboltiņu (JL) veikt kompleksu pārbaudi Naturalizācijas pārvaldes (NP) reģionālajās nodaļās, pirmām kārtām, Rēzeknes reģionālajā nodaļā, informēja TP frakcijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš.
TP frakcija otrdien ārkārtas sēdē noklausījās Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājas Antas Rugātes (TP) informāciju par redzēto NP Rēzeknes reģionālajā nodaļā, kur Rugāte pērnā gada 28.novembrī piedalījās Latvijas pilsonības pretendentu latviešu valodas prasmju pārbaudē.

Rugāte pastāstīja, ka no 15 pilsonības pretendentiem uz pārbaudi ieradās tikai trīs, kuri, kā bija redzams, pat nesaprata primitīvā latviešu valodā izklāstīto skaidrojumu par pārbaudes norisi.

Pilsonības pretendentiem 90 minūšu laikā bija jāuzraksta vēstule draugam ar 50 līdz 70 vārdiem. Kā apgalvoja Rugāte, pretendentu darbos bijis tik daudz kļūdu, ka teksts nebija lasāms, tomēr divām pretendentēm darbs tika ieskaitīts.

Deputāte Rugāte ir saskatījusi arī vairākus nopietnus pārkāpumus naturalizācijas procesa dokumentēšanas kārtībā. Rugāte ir pārliecināta, ka NP Rēzeknes reģionālās nodaļas darbs "ir neefektīvs un korupciju provocējošs".

TP frakcija ir nolēmusi, ka tās deputāti regulāri piedalīsies valsts valodas pārbaudēs NP reģionālajās nodaļās. TP aicina arī citu koalīcijas frakciju deputātus sekot naturalizācijas procesam un personīgi piedalīties eksāmenos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!