No nākamā gada suņus, kuri nodarījuši vidēji smagus vai smagus miesas bojājumus cilvēkam, uzbrukuši citam dzīvniekam un ir agresīvi, atzīs par īpaši bīstamiem, un tos vajadzēs obligāto apmācīt, sterilizēt vai iemidzināt, paredz otrdien valdības akceptētie Zemkopības ministrijas izstrādātie noteikumi.
Līdz šim Latvijā nebija normatīvo aktu, kas regulētu suņa atzīšanu par bīstamu, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.

Normatīvais akts izstrādāts, lai noteiktu kārtību, kādā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) komisija atzīst vai neatzīst suni par bīstamu sabiedrībai, kā arī pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar šo suni. Ja suni atzīst par bīstamu, tam piemēro suņa obligāto apmācību, sterilizāciju vai eitanāziju.

Noteikumi paredz suņu iedalīšanu divās kategorijās – cilvēkam labvēlīgi suņi un suņi ar sabiedrībai bīstamu uzvedību. Suni atzīst par bīstamu gadījumos, kad tas nodarījis vidēja smaguma vai smagus miesas bojājumus cilvēkam, vai arī izraisījis viņa nāvi, uzbrucis citam dzīvniekam, ir agresīvs un rada draudus apkārtējai sabiedrībai un citiem dzīvniekiem.

Suni varēs atzīt par bīstamu arī situācijā, kad dzīvnieks pastāvīgi aprej cilvēkus, uzvedas agresīvi, skrien pakaļ velosipēdam un tamlīdzīgi. Savukārt suni neatzīs par bīstamu, ja pats cilvēks to būs kaitinājis, mocījis, ar savām darbībām būs apdraudējis sunim tiešā tuvumā esoša cilvēka dzīvību, veselību, īpašumu vai cita dzīvnieka veselību un dzīvību, kā arī iegājis svešā teritorijā.

Noteikumi arī paredz, ka bīstamu suni jāatstāj dzīvnieku patversmē vai viesnīcā, ja tā īpašnieks dodas ārpus mājām ilgāku laiku – ceļojumā, komandējumā vai citur. Tāpat bīstamu suni nedrīkst izmantot atrakcijās, sportā un darbā. Suni izvedot ārpus dzīvojamās telpas, tas jāved izturīgā pavadā, jāuzliek uzpurnis un jāapliek ap kaklu atšķirības lente. Dokumentā norādīts, ka Valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs" izveido un uztur datu bāzi par suņiem, kuri atzīti par bīstamiem, kā arī izgatavo lentes bīstamo suņu apzīmēšanai.

Šis dokuments ir otrais valdības apstiprinātais ZM izstrādātais noteikumu projekts no četru dokumentu projektu paketes, ar ko plānots ieviest mājas (istabas), sporta, darba un atrakciju dzīvnieku labturības prasības. Kritēriju ieviešana uzlabos sociālo vidi, nodrošinās sabiedrisko kārtību un cilvēku drošību.

Noteikumi stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!