Sadarbībā ar Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA) un Latvijas Tūrisma biroju Londonā Īrijas nacionālā televīzija (RTE) šobrīd strādā pie 25 minūšu garas programmas par Latviju raidījumā "Time on Their Hands". Raidījums tiek filmēts Rīgā un to ir plānots demonstrēt RTE kanālā šā gada rudenī, informēja TAVA.
Raidījuma mērķis ir iepazīstināt Īrijas iedzīvotājus ar Latviju, sekojot līdzi bijušā "The Irish Times" korespondenta Maskavā Sīmusa Martinga (Seamus Marting) ceļojumam uz Rīgu, kavējoties atmiņās par redzēto pirms desmit gadiem, meklējot Īrijas vēsturiskās saiknes Latvijā un salīdzinot īru un latviešu kultūras.

Filmēšanas grupa Latvijā ieradās 6.februārī, plānojot trīs dienu laikā viesoties Rīgā, Skaistkalnē, Rīgas dzelzceļa stacijā, lidostā, Operā, kā arī baudot dažādu virtuvi "Lido atpūtas centrā" un "Vincentā".

Raidījumā tiks uzsvērtas Īrijas vēsturiskās saiknes ar Latviju. Filmēšanas grupa dosies uz Skaistkalnes baznīcu, kur 1751. gadā tika apglabāts īru zaldāts Pīters de Leisijs (Peter De Lacy), kurš pēc cīnīšanās krievu, poļu un franču armijās, palika Livonijā un kļuva par ģenerālgubernatoru. Par godu šim īram ir ticis atvērts īru krogs ‘De Lacy’s of Riga" Vecrīgā.

Savukārt Rīgas un Vidzemes ģenerālgubernators laikā no 1762. līdz 1792. gadam bija Georgs Brauns (George Browne), kurš bija ievērojams ar savu lūgumu karalienei Katrīnai II celt Rīgas Sāpju Dievmātes Baznīcu, kas joprojām atrodas Pils laukumā. Abu ievērojamo īru portreti ir skatāmi blakus esošajā Rīgas pils zilajā salonā.

Kā uzsver TAVA biroja vadītāja Londonā Eva Staltmane, šāda programma būs lieliska publicitāte Latvijai, lai arī Īrija ir pazīstama ar Latviju kā lēta darbaspēka zemi, nevis kā tūrisma galamērķi. Filma ir labs pamudinājums doties uz Latviju, jo īpaši kopš lēto aviokompāniju ienākšanas Latvijā. Šobrīd tiešos lidojumus no Rīgas uz Īriju piedāvā aviokompānijas airBaltic, AerLingus un Ryanair.

"Time on Their Hands" ir brīvdienu programma ar lielu skatītāju reitingu, kas seko ik vakara nacionālajām ziņām. Raidījuma pamatideja ir parādīt iespējas ceļot ar 500 Eiro lielu budžetu, tajā iekļaujot gan lidmašīnas biļetes, gan dzīvošanas un izklaides izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!