Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās partijas “Saskaņas centrs” ierosinājumu noteikts Satversmē, ka Latvija ir sociāla valsts. Saeima nenodeva komisijām “Saskaņas centra” ierosinātus grozījumus Satversmē. Par balsoja 18 deputāti, pret – 57, viens deputāts atturējās.
Grozījumos tika piedāvāts papildināt pirmo pantu, nosakot, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska un sociāla republika

Grozījumu autori norāda, ka Sociālas valsts jēdziens, piemēram, ir nostiprināts Polijas Konstitūcijā un Vācijas Pamatlikumā. No tā izriet, ka Vācija nodrošina saviem iedzīvotājiem sociālās tiesības un sniedz materiālu palīdzību ar sociālās apdrošināšanas sistēmas palīdzību.

Tas ir viens no Vācijas demokrātijas pamatprincipiem. Sociālas valsts pamatā atrodas sociālās cilvēka tiesības, uzliekot valstij pienākumu veikt pasākumus, kas veicinātu šo tiesību īstenošanu.

Cilvēka cieņai atbilstošs iztikas minimums ietver personas brīvas tiesības uz darbu, katra atbildību par ģimenes labklājību, iespēju saņemt indivīdam pienākošo sabiedrības labumu daļu, nepieciešamību apgādāt daļu cilvēku ar viņiem vajadzīgajiem labumiem un pakalpojumiem, brīvas tiesības apvienoties kolektīvos, lai iegūtu vajadzīgos labumus. Latvijas Republikas Satversmē šobrīd nav iekļauts sociālas valsts princips, lai gan, ņemot vērā vispārējo nabadzības un atstumtības līmeni valstī, šī problēma ir ļoti aktuāla, uzskata grozījumu autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!