Valsts kontrole ir atteikusies sniegt atzinumu par Tieslietu ministrijas 2005.gada finanšu pārskatu, jo ministrijas pakļautības iestādes – Tiesu administrācijas pārskats nesniedz skaidru un patiesu priekšstatu par finansiālo stāvokli (darbības rezultātiem un naudas plūsmu) uz 2005.gada 31.decembri, informēja VK.
VK konstatēja, ka Tiesu administrācijas grāmatvedībā netika ievēroti spēkā esošie normatīvie akti, un grāmatvedības uzskaite tika pārāk vienkāršota.

Tā kā Tiesu administrācijas pārskats sastāda būtisku daļu no Tieslietu ministrijas konsolidētā pārskata – 23% no Tieslietu ministrijas kopējiem izdevumiem un 13% no Tieslietu ministrijas kopējiem aktīviem, tas būtiski ietekmē Tieslietu ministrijas konsolidētā gada pārskata pareizību.

Iepazīstoties ar Tiesu administrācijas nolikumu, organizatorisko struktūru, iekšējo kontroles sistēmu, grāmatvedības organizācijas noteikumiem un grāmatvedības uzskaites politiku, un veicot faktiskās grāmatvedības uzskaites pārbaudi, konstatēts, ka grāmatvedības organizācija un uzskaite tiek veikta, neievērojot spēkā esošos normatīvos aktus un grāmatvedības pamatprincipus.

Grāmatvedības uzskaite netiek kārtota savlaicīgi, ir neprecīza un vienkāršota līdz līmenim, kad nevar gūt skaidru priekšstatu par visiem grāmatvedības kontu apgrozījumiem un nevar būt izmantota pārskata pārbaudes procedūrās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!