Daugavā pēc neveiksmīga lēciena ar izpletni bojā gājušajiem diviem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīriem nav bijušas glābšanas vestu, portālam "Delfi" sacīja bojāgājušā Normunda Stradiņa atraitne Gunita.
Sieviete portālam pastāstīja, ka gan cilvēki, kas pirms glābējiem abus ūdenī iekritušos vilkuši ārā, gan arī piederīgie, kas bija klāt brīdī, kad abi vīrieši izvilkti no ūdens, apstiprināja, ka karavīriem mugurā nebija glābšanas vestes.

"Manam vīram vēl nebija noņemts izpletnis un es redzēju, ka glābšanas vestes viņam nav," liecināja Gunita. Viņa atklāja, ka pēc traģēdijas neviens no atbildīgajiem varasvīriem ar viņu nav runājis un liecības sniegt nav lūdzis. Sieviete pārliecināta, ka izmeklēšana netiek veikta rūpīgi. Vainas novelšana uz nepiemērotiem laika apstākļiem ir tikai atrunas.

" Normālā valstī par divu jaunu cilvēku nogalināšanu būtu jāatkāpjas veselai rindai amatpersonu," pārliecināta Gunita. Sieviete pārliecināta, ka karavīri nebija pietiekoši apmācīti, lai veiktu šādu uzdevumu, kā arī atbildīgās amatpersonas nav pienācīgi sekojušas tam, lai lēciens tiktu atbilstoši sagatavots.

Piederīgie ir sākuši savu izmeklēšanu, lai noskaidrotu negadījuma patiesos iemeslus. Atraitnes aicina atsaukties aculieciniekus, kuriem ir jebkāda informācija par notikušo.

Jau ziņots, ka 15.maijā traģiskā negadījumā pēc neveiksmīga lēciena ar izpletni Daugavā gāja bojā divi NBS SUV karavīri.

NBS komandieris, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots nākamajā dienā pēc traģēdijas ziņoja, ka nelaimē vainojami strauji izmainījušies laika apstākļi.

Zeibots skaidroja, ka pieļaujamais vēja ātrums, lecot ar izpletni, ir līdz pieciem metriem sekundē. Brīdī, kad no lidmašīnas izlēca pieci SUV karavīri, mērījumi liecināja, ka vēja ātrums nepārsniedz trīs līdz četrus metrus sekundē, taču brīdi pēc karavīru lēciena no 600 metru augstuma vēja ātrums un virziens strauji mainījies.

Netieši pārmetumi raidīti arī meteorologu virzienā, norādot, ka par pēkšņām laika apstākļu izmaiņām SUV informāciju saņēma tikai pulksten 13.20, kad traģēdija jau bija notikusi.

Iepriekš norādīts, ka izpletņlēcējiem ekipējumā bija izpletnis, rezerves izpletnis, kā arī glābšanas veste. NBS komandieris skaidroja, ka diviem izglābtajiem karavīriem vestes bija uzpūstas, un viņi paspējuši sākt atāķēties no izpletņa sistēmas. Savukārt diviem bojāgājušajiem karavīriem glābšanas vestes nebija nostrādājušas, un viņi nebija sākuši atāķēšanos no izpletņa sistēmas.

Karavīri pirms lēcieniem tika speciāli apmācīti.

SUV Speciālās izlūkošanas nodaļas izlūkošanas tehniskā speciālista seržanta Normunda Stradiņa ģimenē ir divi bērni, SUV Speciālās izlūkošanas nodaļas izlūkošanas tehniskā speciālista, seržanta Mārtiņa Arāja ģimenē – viens bērns.

Bojāgājušie armijā dienēja astoņus un desmit gadus, kā arī savas karjeras laikā piedalījusies dažāda veida misijās.

Par negadījumu uzsākta izmeklēšana, kuras rezultāti varētu būt zināmi nākamajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!