Slimnīcā nonākušie Preiļu "krutkas" upuri solījušies vairs nekad nedzert, jo pēdējos divos mēnešos pilsētā tirgotais nelegālais alkohols paņēmis daudzu cilvēku dzīvības, bet vairākiem slimnīcās esošajiem draud invaliditāte, ceturtdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
Pirmais no Preiļu rajona slimnīcā nonākušais 64gadus vecais Vasilijs Jefremovs, kurš ārstējas jau no 16.septembra. Indīgo alkoholu viņš kopā ar paziņām no Daugavpils bija lietojis Jaunaglonā.

Vasilija saindēšanos pirmie pamanījuši kaimiņi, kuri pamanījuši Vasīlija dzelteno ādas krāsu un ieteikuši braukt uz slimnīcu. "Iesākumā nācās pagulēt reanimācijā, tagad gan vairāk nekas nesāp, vienīgi tas dzeltenums. Bet ārsti jau teica, ka aknas ir neatgriezeniski bojātas, tā ka būšu invalīds uz visu mūžu. Tagad vairs dzert nedrīkstu. Vēl viena pudele man būtu pēdējā dzīvē," sarunā ar "Neatkarīgo" teicis "krutkas" upuris.

Pašlaik Preiļos ārstējas gandrīz 20 toksiskā hepatīta (aknu iekaisuma) slimnieku. Lielākā daļa no viņiem ir ļoti nerunīgi. Katru no viņiem jau vairākkārt apmeklējuši policijas izmeklētāji, kas cenšas noskaidrot, kur "krutka" iegādāta. Citi krutkas slimnieki izmētāti pa slimnīcām visā Latgales reģionā.

Kopā ar kaimiņu Georgiju Trofimovu Jēkabpils slimnīcā ārstējas Juris Romanovskis, kurš "krutku" pircis Preiļu centrā jau pie zināmiem tirgotājiem. "Saindējos pirms mēneša, bet, kura pudele bija ar indi, īsti nezinu," stāstījis dzērājs ar 11 gadu stāžu.

Ārsti Jurim atklājuši, ka viņa aknas ir neglābjami bojātas un viņam tagad draud invaliditāte. "Ja vēl izdzeršu šitik, tad varēšu tūlīt pasūtīt zārku un visiem paziņot par savām bērēm. Vairs nedzeršu, un viss," apņēmīgi saka Juris. Viņam piekrīt arī palātas biedrs Georgijs, kurš tāpat dievojas, ka nu beidzot dzeršanai ir pielikts punkts.

Georgijs krutku pircis točkā pie Preiļu autoostas. Tomēr gan viņš, gan Juris zina stāstīt, ka slimnīcās nonākuši vīri, kuri šņabi dzēruši parastā kafejnīcā. Savukārt citi avoti atklājuši, ka indīgais alkohols tirgots arī kādā Preiļu lielveikalā.

Preiļu policija pagaidām izsmeļošas ziņas par cīņu ar krutkas izplatītājiem un tirgotājiem nesniedz.

Preiļu bēru kantoriem pēdējo nedēļu laikā klientu skaits indīgās krutkas dēļ gan nav pieaudzis. Arī Preiļu Romas katoļu draudzes dekāns Jānis Stepiņš atzinis, ka pēdējās nedēļās nav nācies izvadīt aizgājējus "ar dzeltenu seju".

"Pienāciet pēc diviem mēnešiem, varbūt tad viņi sāks krist," Preiļos pašlaik valdošo melno humoru pauž SIA "Preiļu saimnieks" apbedīšanas biroja darbiniece Valentīna Petrova. Savukārt citā Preiļu apbedīšanas birojā gaisotne ir krietni drūmāka, jo ar nelegālo alkoholu saindējies biroja darbinieces dēls.

Preiļos joprojām "krutkas" sērgas dēļ ir izsludināta ārkārtas situācija, un tuvākajā laikā nav plānots to atcelt. Preiļu rajona padomes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzskata, ka šis ir bijis tikai pirmais sērgas vilnis un drīz sāksies otrais, kad sāks mirt indīgā alkohola lietotāji, kas nebija vērsušies pie mediķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!