Atzīmējot pēdējo obligātā militārā dienesta (OMD) karavīru atvaļināšanu, notiks vairāki svinīgi pasākumi, kuros piedalīsies aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP), Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs un NBS vienību komandieri.
23.novembrī plkst.9 labākie OMD karavīri dosies uz Kara muzeju, kur notiks ekskursijas un NBS Štāba orķestra kvinteta koncerts, informēja NBS komandiera personīgā štāba Preses un informācijas daļas preses virsniece Agnija Štrausa.

Karavīri un viņu vecāki noskatīsies videofilmu par OMD karavīru dienesta gaitām bruņotajos spēkos, ierunās novēlējumu profesionālā militārā dienesta karavīriem un dāvinās Kara muzejam vecā parauga lauka formas tērpu un triecienšauteni "AK-4".

Plkst.11.30 OMD karavīri dosies gājienā no Kara muzeja uz pulkveža Oskara Kalpaka pieminekli, kur plkst.12 tiks nolasītas aizsardzības ministra un NBS komandiera pavēles par OMD karavīru apbalvošanu par centību dienestā.

Kā ziņots, no 1991.gada rudens līdz pērnā gada 24.novembrim OMD iesaukti 40 718 jaunieši. Katru gadu dienestā tikuši iesaukti 1200 līdz 1600 karavīri.

Pašā pirmajā OMD iesaukumā 1991.gadā iesauca 172 jauniešus, kuri pēc apmācības Valsts dienesta mācību centrā Mālpilī uzsāka dienēt Valsts robežsardzē.

Centralizēta OMD karavīru pamata apmācība tika veikta kopš 1998.gada NBS Kājnieku skolā Alūksnē. 30 iesaukumos militārajam dienestam sagatavoti vairāk nekā 9800 karavīri.

Līdz deviņdesmito gadu vidum OMD dienesta ilgums bija 18 mēneši, bet pēc tam tas tika saīsināts līdz 12 mēnešiem.

Pēdējais OMD iesaukums notika pagājušā gada 24.novembrī, kad uz dienesta vietu Mobilo strēlnieku bataljonā Alūksnē devās 160 obligātajā dienestā iesauktie, lai apgūtu karavīru pamata apmācību kursu.

Jau ziņots, ka ar 2007.gada 1.janvāri NBS pilnībā atteiksies no OMD un alternatīvā dienesta, pārejot uz profesionālo militāro dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!