Brīvdienu noteikšana, ja svētku diena sakrīt ar sestdienu vai svētdienu, Latvijas tautsaimniecībai var nodarīt zaudējumus - iekšzemes kopprodukts vienas zaudētas dienas laikā var samazināties par 0,04%.
Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) pārstāve Agnese Alksne pauda neizpratni par to, ka Saeimas komisijas savstarpēji nesaskaņojot virza grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" un tā ignorē iespējamos zaudējumus tautsaimniecībai.

LDDK pārstāve pauda uzskatu, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija virza skatīšanai 2.lasījumā iepriekšminēto likumprojektu laikā, kad norma par papildu brīvdienu noteikšanu, ja svētku diena sakrīt ar sestdienu vai svētdienu, vēl tiek plaši diskutēta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Šajā diskusijā iesaistītas ministrijas un sociālie partneri, un tā tiek meklēti ceļi visu pušu interesēm atbilstoša risinājuma atrašanai.

Vēl jo neizprotamāku Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas rīcību padara tas, ka tā lēmumu par papildu brīvdienu noteikšanu pieņēma, izvairoties no tā apspriešanas ar darba devēju un arodbiedrību organizācijām, tādējādi vispusīgi neizvērtējot minētā priekšlikuma iespējamo ietekmi un juridiskajām, ekonomiskajām un sociālajām sekām, kādas radītu tā pieņemšana, pauda Alksne.

LDDK uzskata, ka likumprojekta izskatīšana 2.lasījumā ir jāatliek līdz brīdim, kad Sociālo un darba lietu komisija pabeigs vispusīgu izvērtēšanu priekšlikumam par papildu brīvdienu noteikšanu.

LDDK pārstāve arī aicina nepieņemt steidzīgus un nepārdomātus lēmumus, kuri var radīt būtiskas nelabvēlīgas sekas gan darba devējiem, gan darbiniekiem, gan valstij kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!