Latvijas valsti mobilo sakaru operatora 'Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) padomē sācis pārstāvēt bijušais partijas "Latvijas Ceļš" (LC) ģenerālsekretārs Georgs Lansmanis, kura līdzīpašumā esošais uzņēmums deviņdesmito gadu nogalē tika turēts aizdomās par saistību ar vērienīgu spirta kontrabandu.
Simtiem miljoniem latu vērtajā LMT Latvijas valstij pieder 28% LMT kapitāla daļu, "TeliaSonera" - 49% daļu, bet SIA "Lattelecom" - 23% daļu. Uzraudzība par Latvijas valstij piederošo kapitāldaļām ir Satiksmes ministrijai (SM), kuru vada Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers.

Kā liecina "Lursoft" pieejamā informācija, šā gada 2.februārī Lansmanis iecelts LMT padomē, tajā ievēlēts arī "TeliaSonera" koncerna prezidents Norvēģijā, Dānijā un Baltijas valstīs Kenets Karlbergs un "Lattelecom" padomes loceklis Mats Solomonsons. Darbu LMT padomē turpina arī Viktors Jaksons, Jans Karmakars, Aivis Rozenfelds un Ingrīda Stenmarka.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem, Lansmanis, kura līdzīpašumā esošs uzņēmums 1998.gadā bija turēts aizdomās par saistību ar spirta kontrabandas darījumiem vismaz 8 miljonu latu apmērā, patlaban ir līdzīpašnieks vairākos uzņēmumos – valdes loceklis SIA "Hipokrāta nami", kā arī valdes priekšsēdētājs SIA "Ravenshill Consulting". Šajā uzņēmumā daļu līdzīpašnieks ir arī bijušais LC priekšsēdētājs Andrejs Panteļejevs.

Mediji iepriekš vēstīja, ka tā dēvētā "Lansmaņa spirta lieta" sākās 1998. gada sākumā, kad sākotnēji piecām personām, bet vēlāk kopumā vienpadsmit cilvēkiem tika uzradīta apsūdzība par kontrabandu lielos apmēros, krāpšanu lielos apmēros, par līdzdalību un atbalstu spirta kontrabandā, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un dienesta viltojumu. Lietas pamatā bija fakts, ka, blēdīgi noformējot tranzīta kravas un izmantojot Lansmanim piederošu muitas noliktavu "Lansmanis un partneri", Latvijā nelegāli ievests spirts vismaz astoņu miljonu latu vērtībā.

Lansmaņa noliktava 1997.gadā bieži pieminēta negatīvā nozīmē saistībā ar vairākiem "negadījumiem", lai gan viņš pats esot apgalvojis, ka notikušais esot "politiska un ekonomiska atriebšanās viņa firmai". Šajā gadā Baltkrievijā tika aizturētā krava, kurā 288 tūkstošu litru spirta vietā bija ūdens. Šī krava bija sūtīta no ASV, bet gala saņēmējs bija kāda firma Kazahstānā. Latvijā tā tika apstrādāta muitas noliktavā "Lansmanis un partneri". Otra skaļākā lieta, kurā tolaik minēts "Lansmanis un partneri" vārds, bija cigarešu krava, ko 1997.gada februārī šajā noliktavā aizturēja mobilās pretkontrabandas daļa. Šīs kravas tirgus vērtība bija aptuveni trīs miljoni latu. Vēl pirms šī gadījuma no muitas noliktavas "Lansmanis un partneri" uz Grenstāli tika vesti četri konteineri spirta, ko muitnieki neizlaida no valsts un nosūtīja atpakaļ uz muitas noliktavu. Pa ceļam uz Rīgu šīs automašīnas apturēja noziedznieki, kas, uzrādot neīstas drošības policistu apliecības, nolaupīja kravu.

Lai gan Georgs Lansmanis bija muitas noliktavu "Lansmanis un partneri" līdzīpašnieks kontrabandas lietās apsūdzēto vai notiesāto vidū viņš nebija. Tomēr 1999.gadā pēc tam, kad tika notiesāti vairāki spirta kontrabandā apsūdzētie, viņš negaidīti paziņoja, ka pamet Latviju, lai strādātu Azerbaidžānā. Pēc vairākiem gadiem, atgriežoties Latvijā, noliktavās notikušie darījumi nav traucējuši viņam darboties LC organizatoriskā sekretāra amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!