Ņemot vērā, ka jaunievēlētais Valsts prezidents Valdis Zatlers sola pirmdien doties uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID), lai atrisinātu jautājumu ar valsts amatpersonas deklarācijā neuzrādītajiem ienākumiem, portāls "Delfi" aicina atsaukties tos Zatlera pacientus, kas devuši viņam tā sauktās "pateicības".
Aicinām atsauksmēs pie šī raksta, vai rakstot uz e-pastu redakcija@delfi.lv, norādīt, kādu naudas summu par Zatlera pakalpojumiem esat samaksājuši papildus valsts noteiktajām medicīniskā pakalpojuma izmaksām. Lūdzam minēt savu vārdu un uzvārdu, norādīt konkrētas summas un par kādu pakalpojumu jūs maksājāt. Lai izvairītos no iespējamām provokācijām un apzinātas nepatiesu ziņu izplatīšanas, "Delfi" izdzēsīs visas tās atsauksmes, kurās figurēs summas, kuras rakstījis anonīms avots.

"Delfi" apzinās, ka šai akcijai nebūs nekādu juridisko seku. Mūsu mērķis ir palīdzēt sabiedrībai saprast, par cik lieliem Zatlera ienākumiem un attiecīgi VID nesaņemtiem nodokļu apjomiem ir runa. Ja jūs, bijušie Zatlera pacienti, atsauksieties šim aicinājumam, publiskajā telpā tiks ieviesta lielāka skaidrība par to, kāda ir neoficiālo "pateicību takse". Samērojot to ar aptuveno Zatlera veikto operāciju un konsultāciju skaitu gadā, gūsim aptuvenu priekšstatu par Zatlera patieso ienākumu līmeni. Saskaņā ar amatpersonas deklarāciju Zatlers pērn nopelnījis 17 146 latus, tātad viņa mēnešalga bijusi aptuveni 1400 latu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" no pacienta saņemtās pateicības būtu jādeklarē, ja tās pārsniedz likumā noteiktu apmēru, kas, piemēram, 2006.gadā bija 1536 lati.

Šis pats likums nosaka: ja nodokļa maksātājs, pārkāpdams šā likuma prasības, nav aprēķinājis nodokli no visa apliekamā ienākuma, kas atbilstoši šim likumam ir apliekams ar nodokli, izņemot tos ienākumus, no kuriem nodoklis bija jāietur izmaksas vietā darba devējam vai citai personai, viņam ir jāsamaksā iztrūkstošā nodokļa summa un soda nauda iztrūkstošās nodokļa summas apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!