"Veselības aprūpē nav pieļaujami nekādi papildu maksājumi," uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksandrs Loskutovs.
Otrdien žurnālistiem pēc Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotās diskusijas viņš sacīja, ka papildu maksājumi varētu būt tikai par "luksus pakalpojumiem", bet pašreizējā situācijā "pateicības", arī tad, ja tās tiktu maksātas ārstniecības iestāžu kasēs, kropļo priekšstatu par patiesajām veselības aprūpes izmaksām un ir pacientu apkrāpšana.

Turklāt Loskutovs norādīja, ka veselības ministrijas politikā nav pēctecības, jo iepriekšējais veselības ministrs Gundars Bērziņš 2004.gadā "ar lielu pompu" nāca klajā ar priekšlikumu grozīt Krimināllikumu un paredzēt kriminālatbildību par neoficiālu maksājumu pieprasīšanu un pieņemšanu, kā arī pieņemšanu bez pieprasīšanas. Tomēr Krimināllikuma grozījumi, kas pieņemti Saeimā, paredzēja kriminālatbildību tikai par papildu maksājumu pieprasīšanu, atgādināja Loskutovs.

Veselības ministrijas izstrādātie Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi, kas 2005.gada 22.septembrī otrajā lasījumā tika pieņemti Saeimā, pusotra gada laikā tā arī nav apstiprināti trešajā lasījumā. To KNAB vadītājs nosauca par veiksmīgu ārstu lobija panākumu.

Lai gan iepriekšējais nozares ministrs šādi bija iecerējis cīnīties pret nelegāliem maksājumiem, pašreizējais veselības ministrs Vinets Veldre publiski paudis ieceri "pateicības" padarīt par "puslegāliem vai legāliem" maksājumiem.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Ruškule norādīja, ka ministrijas izveidotā darba grupa apsver dažādas iespējas, kā risināt problēmu, - palielināt pacientu maksājumus, noteikt ārstiem nodokļu moratoriju, kamēr sakārto likumdošanu.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dzinatrs Jakāns norādīja, ka likumdošanā jānosaka, kā tiek uzskaitītas un deklarētas pacientu "pateicības", un jāparedz vienāda kārtība visās slimnīcās. Tādējādi ārstiem būs skaidrs, kā rīkoties, ja šādas pateicības tiek sniegtas, bet pacientiem būs zināms, ko darīt, ja viņi vēlas pateikties ārstiem.

Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs norādīja, ka sabiedrībai ir tendence labot lietas, ko valsts nav atrisinājusi, tādēļ, redzot to, cik neatbilstošs ir ārstu atalgojums, pacienti pateicas par mediķu darbu ar papildu maksājumiem.

LĀB prezidents Pēteris Apinis informēja, ka viņa vadītā organizācija rosinājusi ieviest "pateicību" legalizēšanas sistēmu - papildu maksājumus pacienti varēs maksāt slimnīcas kasē un norādīt, kuram mediķim "pateicība" paredzēta. Tāpat LĀB aicina no šīm "pateicībām" neiekasēt nodokļus, tādējādi ne ārsti, ne pacienti nejutīsies apkrāpti, uzskata Apinis.

Loskutovs gan pauda neizpratni par to, ka LĀB "pateicību" problēmas kontekstā nerunā par ārstu ētiku, bet plāno legalizēt neoficiālus maksājumus.

Viņš norādīja, ka ārvalstīs gadījumus, kad ārsts pieņem neoficiālus maksājumus, uzskata par kukuļņemšanu. Tā kā Latvijas likumdošana definē, ka par kukuļņemšanu sodīt var tikai valsts amatpersonas, pacientu "pateicību" pieņemšanu var uzskatīt tikai par koruptīvu rīcību.

Vairāki diskusijas dalībnieki pauda pārliecību, ka ieradums maksāt veselības aprūpes personālam "pateicības" sabiedrībā pazudīs ilgā laika posmā un būtisks problēmas risinājums būtu radikāla mediķu algu palielināšana.

LĀB valdes locekle un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska norādīja, ka Igaunijā ārstu algas sasniedz 1200 latus, bet Latvijā 1000 latu tās varētus sasniegt 2010.gadā, paredz valdības pieņemtie plānošanas dokumenti.

Veselības ministrijas (VM) Preses centra pārstāvis Oskars Šneiders informē, ka otrdien notika Veselības ministrijas (VM) un Finanšu ministrijas (FM) speciālistu pirmā darba grupas sēde, kurā apspriests jautājums par pacientu "pateicībām".

Sēdē panākta vienošanās, ka FM pārstāvji izstrādās savu piedāvājumu, kā risināt situāciju. VM speciālisti izteica ierosinājumu noteikt pārejas periodu, kura laikā pateicības naudas izteiksmē netiktu apliktas ar nodokli vai arī tām tiktu piemērota pazemināta nodokļu likme.

FM pārstāvji solīja apsvērt arī šādu priekšlikumu. VM speciālisti kā vienu no risinājuma variantiem, kā ierobežot "pateicību" apjomu, piedāvā pārskatīt to maksājumu daļu par medicīnas pakalpojumiem, kuru veic pacienti.

Nākamā darba grupas sēde paredzēta 21.jūnijā.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris atgādināja, ka valdība nepilda arī paredzēto medicīnas personāla algu pieauguma plānu.

Jau ziņots: LVSADA uzskata, ka mediķu algu indeksācija šī gada sākumā bija neatbilstoša patiesajai situācijai. Normatīvie akti paredz, ka medicīnas personāla algu katru gadu indeksē atkarībā no vidējās darba samaksas tautsaimniecībā. Šī gada janvārī mediķu alga palielināta pēc Finanšu ministrijas septembrī paziņotās vidējās algas prognozes, kas bija 287 lati. Faktiskā vidējā darba alga, kas paziņota šī gada aprīlī, bija 302 lati.

Otrdien LĀB rīkoja diskusiju par pacientu "pateicību" problēmu.

Veselības ministrija gatavo pasākumu kopumu, lai tiktu galā ar aplokšņu "pateicībām". Pasākumu kopumā ietverti tādi jautājumi kā veselības obligātā apdrošināšana, pacientu iemaksu pārskatīšana u.c.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš (TP) iepriekš norādīja, ka situācijas risinājums jāmeklē Veselības ministrijai. "Kādam no malas piedāvāt savus risinājumus nebūtu labi, šo jautājumu vajadzētu risināt no Veselības ministrijas puses," teica Segliņš.

Veselības ministrs Vinets Veldre uzskata, ka "ir jāatstāj iespēja pacientiem pateikties saviem ārstiem".

Pēc Veldres domām, pacienti var pateikties ārstiem gan ar "pateicību", kas nav saistīta ar finansiāliem līdzekļiem, gan ar naudu. Tomēr ministrs uzsvēra, ka, pārsniedzot noteiktu naudas summu, ārstam tā ir jādeklarē un jāmaksā nodokļi.

Jaunais prezidents Valdis Zatlers iepriekš atzinis, ka pieņēmis "pateicības" no pacientiem aploksnēs. Zatlers konsultējas ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai noskaidrotu, kā nomaksāt nodokļus no pieņemtajām "pateicībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!