Partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš uzskata, ka koalīcijas atbalstītie grozījumi privatizācijas pabeigšanas likumā, kas ļauj zemi Rīgā un Jūrmalā privatizēt par privatizācijas sertifikātiem, pieņemti "dažu indivīdu labā".
Kariņš portālam "Delfi" pieļāva, ka lēmums ļaut zemi Rīgā un Jūrmalā atkal privatizēt par sertifikātiem nevis kompensācijas sertifikātiem nozīmē "spēles noteikumu maiņu par labu dažiem cilvēkiem, kas "varēs atprečot" savus uzkrātos sertifikātus.

"Tas strādās dažu indivīdu interesēs," pauda Kariņš.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, galīgajā lasījumā skatot grozījumus privatizācijas pabeigšanas likumā, svītroja no likuma ierobežojumus Rīgas un Jūrmalas zemes privatizācijai, ļaujot turpmāk kompensācijas sertifikātu vietā izmantot privatizācijas sertifikātus. Saeimas opozīcijas pārstāvji norāda, ka lēmums ir īpaši izdevīgs lielajiem sertifikātu turētājiem.

Turklāt Saeima atbalstījusi arī grozījumus likumā, kas noteic, ka gadījumā, ja neizmantoto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaits ilgāk nekā trīs mēnešus pēc kārtas ir mazāks par trim procentiem no kopējā piešķirto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaita, tad valdība pieņem lēmumu, kurā nosaka, ka ar nākamā mēneša pirmo datumu persona iegūst tiesības īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli izmantot privatizācijas sertifikātus.

Grozījumi likumā noteic, - ja šo neizmantoto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaits netiek sasniegts līdz 2008.gada 1.jūnijam, valdība tāpat nosaka, ka no 2008.gada 1.jūlija persona iegūst tiesības īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli izmantot privatizācijas sertifikātus.

Priekšlikumu par atļauju izmantot privatizācijas sertifikātus iesniedza Tautas partijas deputāts Kārlis Leiškalns.

Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 34.pants noteic, kad privatizācijas sertifikāti kā maksāšanas līdzeklis var tikt izmantots īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā, taču ne zemes privatizācijai Rīgā un Jūrmalā.

Leikškalns (TP) bija iesniedzis priekšlikumu izslēgt vārdus "izņemot zemi Rīgā un Jūrmalā" un Saeimas deputāti ar 43 balsīm par un 33 pret šo priekšlikumu atbalstīja.

Leiškalns portālam "Delfi" sacīja, ka šis ierobežojums pārkāpj cilvēktiesības, jo zemes vērtību var noteikt tirgus, nevis atrašanās vieta – Rīgā, Jūrmalā vai Daugavpilī. "Cena ir jānosaka pēc zemes vērtības – to nosaka tirgus, mēs nedrīkstam cilvēktiesības ierobežot tādā veidā," sacīja Leiškalns.

Pēc Leiškalna rīcībā esošās informācijas, zemes privatizācijai Rīgā un Jūrmalā esot vēl "ārkārtīgi daudz pieteikumu" un šis viņa priekšlikums atvieglos privatizācijas procesu daudziem interesentiem. Turklāt, pēc Leiškalna domām, ierobežojumi Rīgas un Jūrmalas zemes privatizācijai likumā līdz šim bija neprecīzi uzrakstīti – jo nevar kaut ko ierobežot Rīgā un Jūrmalā, pareizi būtu – Rīgas un Jūrmalas administratīvajā teritorijā.

Saeimas opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" deputāts Dzintars Zaķis portālam "Delfi" atzina, ka Leiškalna ierosinātie un Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā "ievērojami paplašinās to cilvēku skaitu, kuri varēs veikt privatizāciju".

"Tas nozīmē, ka jebkurā gadījumā no nākamā gada 1.jūlija ikviens kompensācijas sertifikātu vietā varēs maksāt privatizācijas sertifikātus. Tie, kuriem vajadzīgi kompensācijas sertifikāti, var vairs nesteigties tos iegādāties, jo tāpat to varēs izdarīt," sacīja Zaķis, norādot, ka pēc šī lēmuma pieņemšanas, visticamāk, abu sertifikātu cena izlīdzināsies, kas nav godīgi attiecībā pret tiem, kuriem valsts piešķīra šos kompensācijas sertifikātus, kuri ir vērtīgāki.

Zaķis pauda, ka Saeimas pieņemtie grozījumi likumā ir īpaši labvēlīgi tām juridiskajām vai fiziskām personām, kuru īpašumā joprojām ir liels skaits privatizācijas sertifikātu. Viņiem tagad būs iespēja iegūt īpašumā, piemēram, vērtīgas zemes zem dažādiem objektiem, kas līdz šim netika privatizētas kompensācijas sertifikātu augsto cenu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!