Latvijas zinātniskā ekspedīcija Ēģiptē, Sakaras tuksnesī, arheoloģisko pētījumu laikā Džosera piramīdā atklāja, ka tai ir vairākas galvenās piekļuves un lejupejošas ejas, kas apgāžot teoriju, ka tā būvēta tikai vienam faraonam.
Ekspedīcijas vadītājs Bruno Delands (Deslandes) otrdien žurnālistiem klāstīja, ka pētījuma laikā noskaidrots, ka vecākajai celtnei atklāta vēl viena galvenā ieeja austrumos bez jau zināmās ziemeļu ieejas.

Viņš stāstīja, ka šis atklājums pierāda jaunas šīs celtnes vēsturiskās funkcijas un nozīmes interpretāciju un tā bijusi Ēģiptē valdošās Trešās dinastijas īpaši strukturēta hierarhijas nekropole, kurā apbedītas vairākas īpaši svarīgas personas. Bet pašreiz to var uzskatīt par vienīgo šāda veida piramīdu visā pasaules vēsturē.

Taču piramīdā vēl jāveic ļoti daudz izpētes darbu, skaidroja Delands, piebilstot, ka notikuma vietā atgriezīšoties septembrī.

Delands arī plāno šā gada rudenī uzstāties Francijas Zinātniskajā akadēmijā ar oficiālo ziņojumu pasaules zinātniskajām aprindām.

Būvfirmas "Re&Re" pārstāvis Ivars Riba stāstīja, ka pirmo reizi ekspedīcija pētījumus veikusi 50 metru dziļumā un darbi notikuši diezgan saspiestos apstākļos, un bieži vien bijis jāuztraucas par pašu drošību.

Lai precīzi izpētītu pazemes konstrukciju, oriģinālo pazemes līmeņa reljefu un piramīdas pamatu formu, veikta radiolokācija, kam izmantotas Latvijā radītas iekārtas un iegūto datu apstrādes programmas, kas ļāva atklāt vairākus zemes dzīlēs esošus tukšumus un ejas.

Ekspedīcijas dalībniece Agnese Kukela stāstīja, ka izpētes laikā iegūti dati par 57 priekšmetiem, piemēram, kaļķakmens bloki ar flīzēm, zvaigznēm, sarkofāgu pamati, māla trauki un cilvēku mirstīgās atliekas. Viņa arī piebilda, ka atklātas vairākas rakstu zīmes, kas neesot vēl atšifrētas.

Kopumā ekspedīcijā piedalījās 15 dažādu speciālistu, kuru starpā bija gan arheologi, gan ģeodēzisti, gan ģeogrāfi un inženieri.

Jau vēstīts, ka Latvijas zinātnieki noslēguši sadarbības līgumu ar Ēģiptes Senlietu augstāko padomi par darbu veikšanu vecākajā akmens celtnē pasaulē - Džosera piramīdā.

Džosera pakāpju piramīda ir celta apmēram pirms 5000 gadiem un uzskatāma par vecāko piramīdu pasaulē, un to veidojis arhitekts Imhoteps

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!