Latvijā nekad nevienas bāzes kodolieročiem nebūs, un varbūtība, ka Latvijas teritoriālajos ūdeņos iebrauks ārvalstu karakuģi ar atomdzinējiem un kodolieročiem, ir maza, šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu sacīja Ministru prezidents Andris Bērziņš.
Premjers norādīja, ka lēmumu par kāda ārvalstu karakuģa ar atomdzinējiem un kodolieročiem ielaišanu Latvijas teritoriālajos pieņem ne tikai aizsardzības ministrs, bet tas tiks darīts kopā ar ārlietu un satiksmes ministru.

Valsts prezidente norādīja, ka Latvijā ir zināma veida jautājumi, kas tiek risināti ministra līmenī, un ir jautājumi, kas risināmi citā līmenī. Kā piemēru prezidente min kara deklarāciju, par ko ir tiesīga lemt tikai Saeima. Latvijas prezidente norādīja, ka jautājums par kodolieročiem patlaban nav aktuāls.

Jau ziņots, ka turpmāk Latvijas teritoriālajos ūdeņos varēs iebraukt ārvalstu karakuģi ar atomdzinējiem un kodolieročiem, jo to paredz vakar valdības veiktie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā ārvalstu karakuģi iebrauc un uzturas Latvijas teritoriālajos ūdeņos, iekšējos ūdeņos un ostās un izbrauc no tiem.

Kā norāda grozījumu autori, bez šiem grozījumiem ir sarežģīta starptautisko militāro mācību rīkošana. Tāpat tie nepieciešami, lai sekmīgi nodrošinātu Latvijas spējas nākotnē piedalīties NATO 5.pantā paredzētajos kolektīvās aizsardzības pasākumos, nodrošinātu iespēju visiem NATO spēku veidiem uzturēties Latvijas teritorijā krīzes situācijā, kā arī veicinātu starptautisko sadarbību aizsardzības jomā.

Noteikumi paredz, ka aizsardzības ministrs pēc saskaņošanas ar ārlietu ministru varēs izdot atļauju iebraukt Latvijas ostās šādiem karakuģiem un informēs par to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!