11.septembra terora akti ASV netraucēs NATO paplašināšanos, šodien pēc atgriešanās no Bulgārijas, kur notika 10 NATO kandidātvalstu prezidentu sanāksme, žurnālistiem sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Prezidente informēja, ka galotņu sanāksmes vispārējā tēma bija drošība, akcentējot NATO paplašināšanās jautājumus un vispasaules, tāpat kā NATO reakciju uz 11.septembra terora aktiem un terorismu kā jaunu draudu pasaules mērogā.

Šis samits, pēc prezidentes domām, bija ļoti būtisks un sekmīgs, jo visaugstākā līmenī - no NATO ģenerālsekretāra lorda Džordža Robertsona, ASV prezidenta Džordža Buša, ASV Senāta un citām augstām amatpersonām - tika apliecināts, ka NATO nekādā ziņā kā alianse nav zaudējusi savu sūtību.

"Nekādā ziņā terora akti Vašingtonā un Ņujorkā neapstādinās NATO paplašināšanās procesu," teica prezidente. NATO mērķi un apņemšanās paliek precīzi tie paši, kādi tie bija pirms 11.septembra, un tas ietver sevī NATO paplašināšanos nākamajā samitā Prāgā 2002.gada novembrī. Nav mainījušies arī principi, uz kuru pamata šī paplašināšanās notiks.

Prezidente pastāstīja, ka, tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Robertsonu, viņš atgādinājis, ka NATO paplašināšanās procesā kandidātvalstis tiks izvērtētas pēc stingriem un nopietniem kritērijiem, kuri nav mainījušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!