Rīgas pašvaldība plāno desmitkāršot sodus par nelikumīgu reklāmu izvietošanu uz ietvēm, pastāstīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Marija Ābeltiņa.
Uzņēmumi bieži uzstāda reklāmas slietņus, to nesaskaņojot ar rajona mākslinieku un neapmaksājot reklāmas nodevu, jo patlaban lētāk ir reklāmas slietņus izvietot nelikumīgi, norādīja Ābeltiņa.

Visbiežāk uzņēmumi, kuriem izteikti brīdinājumi vai izrakstīti protokoli par soda piešķiršanu, neatzīst, ka reklāmas slietņi būtu viņu īpašums, nesniedz paskaidrojumus par slietņu uzstādīšanu un neņem vērā aizliegumus uzstādīt reklāmas slietņus atkārtoti.

Departaments regulāri rīko reidus reklāmas objektu kontrolei, un slietņi nav vienīgais reklāmas veids, kas tiek kontrolēts. Tiek uzraudzītas arī tās reklāmas, kas tiek izvietotas uz māju sienām, un lielie brīvstāvošie reklāmu stendi, sacīja Ābeltiņa.

Turklāt nelikumīgi izvietoto reklāmas slietņu izvietošanas gadījumu atklāšanu apgrūtina ne vien to pieaugošais skaits, bet arī fakts, ka pašvaldības policija savas aizņemtības dēļ nespēj palīdzēt konstatēt nelikumīgos gadījumus. Visu pilsētu apseko divi reklāmas inspektori, informēja departamenta pārstāve.

Pēdējā reidā, kas veikts reklāmas slietņu demontāžai, šā gada augustā un septembrī apsekojot Merķeļa ielu, noformēti administratīvie protokoli, no kuriem vairāki ir noformēti atkārtoti. Pēc protokolu noformēšanas tie tiek nosūtīti uz Rīgas domes rajonu un priekšpilsētu administratīvajām komisijām.

Kā uzsvēra Ābeltiņa, pašlaik piemērojamie brīdinājumi un soda naudas ir neadekvāti zemi. Lielākais sods, kāds piemērojams par nelikumīgu reklāmas slietņu uzstādīšanu, ir 20 lati.

Lai labotu šo situāciju, Ministru kabinets ir pieņēmis iesniegtos grozījumus par lielāku sodu piemērošanu nelikumīgo reklāmas slietņu īpašniekiem.

Pašlaik šo jautājumu izskata Rīgas dome. Plānots, ka soda naudas par nelikumīgi izvietotajiem reklāmas slietņiem tiks palielinātas līdz pat desmit reizēm.

Rīgas domes saistošajos noteikumos "Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā" noteikti ierobežojumi slietņu izvietošanai. Slietņu izvietošana visos gadījumos jāsaskaņo ar Rīgas pilsētas Būvvaldi un VAS "Latvijas Valsts ceļi". Saistošajos noteikumos minēta kārtība un gadījumi, kādos departaments var veikt nelikumīgi uzstādīto reklāmas objektu demontāžu.

Departaments regulāri saņēmis iedzīvotāju sūdzības par nelikumīgi uzstādītiem traucējošiem reklāmas objektiem - slietņiem, kas traucē gājējiem. Iestājoties rudens un ziemas periodam, gājēju kustība ir apgrūtināta sniega un slidenā laika apstākļu dēļ, bet uzstādītie reklāmas slietņi vēl vairāk apdraud gājēju drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!