Nacionālie bruņotie spēki (NBS) grasās tiesāties ar uzņēmumu "Neja&Ko", kas nav veicis solīto 490 nakts redzamības ierīču piegādi un nevēlas atdot NBS iemaksāto priekšapmaksu 468 681 lata apmērā, otrdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Šī gada sākumā izsludinātajā konkursā par 490 dažāda tipa nakts redzamības ierīču piegādi, NBS norādīja, ka iepirks divu noteiktu firmu ražotas ierīces. Februārī konkursā uzvarēja "Neja&Ko", izcīnot tiesības slēgt līgumu par 1 293 770 latiem, vēsta laikraksts. Līgumā noteiktais piegādes termiņš bija šī gada 1. oktobris.

Jau martā uzņēmums iesniedzis NBS priekšlikumu mainīt līguma priekšmetu - nakts redzamības iekārtu - specifikāciju. "Viņi gribēja piedāvāt citas ierīces," laikrakstam paudis NBS preses virsnieks Normunds Stafeckis. Taču NBS Nodrošinājuma pavēlniecība šim priekšlikumam nepiekrita, tāpēc "Neja&Ko" iesniedza prasības pieteikumu Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā ar mērķi panākt līguma priekšmeta maiņu, pamatojot to ar nepārvaramiem apstākļiem, kas liedz uzņēmumam piegādāt tieši tās ierīces, kas minētas viņu noslēgtajā līgumā. Tiesa firmas prasību noraidīja, taču šis lēmums tika pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Par spīti tiesas darbiem, līdz šī gada 15. oktobrim "Neja&Ko" piegādāja 490 nakts redzamības ierīces, taču tās neesot atbildušas līgumā atrunātajai specifikācijai. "Kad atvērām kastes, konstatējām, ka ir atvests nevis tas, kas bija noteikts līgumā, bet nenosakāmas izcelsmes nakts redzamības ierīču komplekti," Stafeckis stāstījis "Neatkarīgajai". NBS komandiera izveidotā komisija piegādāto preču izcelsmes noteikšanai konstatējusi, ka ierīces neatbilst līguma noteikumiem. Līdz ar to, 31. oktobrī NBS vienpusēji lauza līgumu ar "Neja&Ko", ziņo laikraksts.

Tā kā NBS jau bija iemaksājuši priekšapmaksu nepilna pusmiljona latu apmērā, Nodrošinājuma pavēlniecība šonedēļ iesniegs tiesā prasību piedzīt šo summu no "Neja&Ko". Savukārt firma uzskata, ka piegādātas līguma nosacījumiem atbilstošas ierīces un jau sākusi rēķināt līgumsodu par laikus neveiktu apmaksu. "Neja&Ko" valdes pārstāvis, bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis laikrakstam konflikta detaļas nekomentēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!