Valdība otrdien nolēmusi nogalinātā tiesneša Jāņa Laukrozes ģimenei piešķirt pabalstu 50 tūkstošu latu apjomā, kā arī izsludinājusi atlīdzību 10 000 latu apjomā personām, kuru liecības palīdzēs atklāt noziegumu. Par to žurnālistus preses brīfingā Iekšlietu ministrijā informēja tieslietu ministre Ingrīda Labucka.
Viņa arī minēja - ja būs nepieciešams, lieciniekiem piemēros liecinieku aizsardzības programmu. "Ja tas palīdzēs atklāt šo pasūtījuma slepkavību, tad tas būs nopietns solis nākotnē sadarbībai ar sabiedrību," norādīja Labucka.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris žurnālistiem sacīja, ka ministrijas vadība devusi policijai norādījumu uz šo noziegumu reaģēt asi un lietot asas darba metodes tā atklāšanā.

"Valsts policijas vadība ir saņēmusi komandu uz šo neģēlīgo aktu reaģēt asi, lietot savā darbībā asas darba metodes pret zināmas kategorijas publiku. Es negribētu teikt - uzsākt sarkanbaltsarkano teroru, bet noziedzniekiem ir jājūt valsts varas, izpildvaras spēks un asa, konkrēta rīcība," pauda Staris. Viņš arī izteica cerību, ka Valsts policija, sevišķi kriminālpolicija, izmantos šo iespēju.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis pastāstīja, ka personīgi uzņēmies uzraudzīt izmeklēšanas gaitu, jo sākotnējā informācija liecinot, ka tā varētu būt pasūtījuma slepkavība, bet tādas esot sarežģīti izmeklēt, tādēļ esot svarīgi, lai visi operatīvās darbības subjekti darbotos saskaņoti gan saistībā ar prokuratūru, gan arī savā starpā. Turklāt ģenerālprokuroram esot tiesības izmeklēšanai piesaistīt jebkuru operatīvās darbības subjektu, un viņš to nepieciešamības gadījumā arī darīšot.

Tāpat svarīgi esot, lai krimināllietu atklātu maksimāli īsos termiņos un lai nevienu brīdi darbs pie krimināllietas netiktu pārtraukts. Maizītis arī norādīja, ka līdz šim policija ir paveikusi visu maksimāli iespējamo un izmeklēšanai piesaistījusi maksimāli iespējamos spēkus.

Saistībā ar Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētāja Jāņa Laukrozes slepkavību policija nozieguma vietā konfiscējusi novērošanas videokameru uzfilmētos materiālus, kuros, iespējams, redzama noziedznieka seja. Par to žurnālistus informēja Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa.

Viņš teica, ka policija notikuma vietā Lāčplēša ielā konfiscējusi videokameru fiksētos materiālus, kuros esot arī redzama iespējamā šāvēja seja. Šie materiāli, ja tehniski tas būs iespējams, līdz otrdienas vakaram tiks nodoti televīzijām, lai tos parādītu Latvijas iedzīvotājiem. Rekšņa arī lūdza visus cilvēkus, kuri pēc fotorobota atpazinuši noziedznieku, ziņot par to policijai.

Valsts policijas priekšnieks informēja, ka policija jau otrdienas rītā esot saņēmusi vairākus zvanus saistībā ar izveidoto fotorobotu un pašlaik veic saņemtās informācijas pārbaudi.

Jāatgādina, ka Laukrozi pirmdien vakarā ar vairākiem šāvieniem nošāva viņa mājas pagalmā Lāčplēša ielā. Tiesnesi nogalināja ar pašdarinātu pistoli ar klusinātāju, un notikuma vietā policija atrada lodes, patronu čaulītes un ieroci. Pēc liecinieku liecībām izveidots arī noziedznieka fotorobots.

Rīgas apgabaltiesas kolēģijas priekšsēdētājs Laukroze nereti uzņēmās sarežģītāko krimināllietu izskatīšanu, kuras izsaukušas plašu rezonansi sabiedrībā. Viņš izskatījis krimināllietas pret narkotiku kontrabandā apsūdzētajiem Latvijas modeļu asociācijas vadītāju Dairu Silavu un Rolandu Prīvertu, Krievijas nacionālboļševikiem un tuvākajā laikā bija paredzējis izskatīt krimināllietu pret krāpšanā apsūdzēto uzņēmēju Armandu Stendzenieku.

Laukroze ir pirmais tiesnesis Latvijā, kas iet bojā no noziedznieka rokas. Valsts un policijas augstākās amatpersonas pauž sašutumu par izdarīto noziegumu un atzinušas to par valsts apdraudējumu un izaicinājumu tiesu varai. Amatpersonas apliecinājušas gatavību pielikt visus spēkus šī nozieguma izmeklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!