Publiskos Augstākās tiesas (AT) tiesnešu darba grupas ziņojums par ētikas normu pārkāpumiem tiesnešu rīcībā tā dēvētajās "Grūtupa sarunās". Trešdien pēc AT plēnuma atklāts, ka ētikas normas tiesnešu un advokātu sarunās pārkāpuši divi AT tiesneši - civillietu departamenta senators Zigmants Gencs un civillietu tiesas palātas tiesnese Irēna Vinkšno.
17.septembrī izveidotā AT pēnuma darba grupa uzklausīja 15 AT tiesnešus. Publiskotajā ziņojumā aprakstīti katra tiesneša paskaidrojumi.

AT darba grupas atzinums

Darba grupa vērtējusi AT priekšsēdētāja Andra Guļāna, tiesnešu un senatoru Gunāra Aigara, Andas Briedes, Vandas Cīrules, Anitas Čerņavskas, Ojāra Druka-Jaunzema, Zigmanta Genca, Ināras Gardas, Raimonda Grāvelsiņa, Pāvela Gruziņa, Māras Katlapas, Skaidrītes Lodziņas, Edītes Vernušas, Irēnas Vinkšno, Aivas Zariņas paskaidrojumus.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka trešdien plēnumā nolemts ētikas normas pārkāpušos AT tiesnešus nosodīt. AT priekšsēdētājs uzskata, ka tiesnešu apziņā šis gadījums ir paliekoša un rūgta mācība. Ņemot vērā to, ka sarunas, kuras analizētas, notikušas sen, Guļāns neuzskata, ka tiesnešiem darbs tiesā būtu jāpamet. "Pats process, kurā šī situācija tika analizēta, ir vērtīgs," uzskata Guļāns.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra, pārbaudot žurnālista Lato Lapsas iesniegtos tiesnešu un advokāta Andra Grūtupa biroja darbinieku iespējamo sarunu atšifrējumus, kas publicēti Jāņa Brūkleņa grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis", konstatējusi pārkāpumus septiņu - divu Augstākās tiesas (AT) un piecu Rīgas apgabaltiesas - tiesnešu rīcībā. Divi spriedumi bijuši nelikumīgi un nepamatoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!