Latvijas un vēl astoņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pievienošanās Šengenas līguma zonai ir svarīgākais un katram iedzīvotājam izjūtamākais notikums kopš mūsu valsts iestāšanās ES 2004.gadā, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Kā ziņots, Eiropas nācijas pusnaktī starp ceturtdienu un piektdienu likvidēs pēdējās "dzelzs priekškara" paliekas, atklājot 24 valstis aptverošu milzīgu bezrobežu zonu no Spānijas līdz Igaunijai.

Zatlers 21.decembrī, plkst.10.30 kopā ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu piedalīsies simboliskā robežpārejas barjeras noņemšanā Raiņa/Sopruses ielā, informēja Prezidenta preses dienestā.

Pēc svinīgās ceremonijas abu valstu prezidenti kājām dodas cauri Igaunijas teritorijai uz Rīgas/Rajas robežpārejas punktu, kurā abu valstu prezidenti teiks uzrunu klātesošajiem.

Vēlāk plkst.11.40 abu valstu prezidenti apmeklēs Valgas rātsnamu, lai iepazītos ar Valkas-Valgas sekretariāta darbu. Pēc rātsnama apmeklējuma paredzēts abu prezidentu preses brīfings.

Savukārt plkst.14.20 Zatlers ar Lietuvas Valsts prezidentu Valdu Adamkus piedalīsies simboliskajā robežu barjeras atvēršanā uz tilta pie robežpunkta Skaistkalne-Germaniški. Abu valstu prezidenti teiks uzrunu klātesošajiem svinīgajā robežas atvēršanas ceremonijā. Plkst.14.30 Zatlers ar Lietuvas prezidentu apmeklēs Skaistkalnes katoļu baznīcu un Biržu pili.

Kā ziņots, pēc divus gadus ilgas gatavošanās no piektdienas, 21.decembra, pirmajām minūtēm 400 miljoni eiropieši varēs brīvi ceļot Eiropā pa sauszemi un jūras ceļiem, Čehijai, Igaunijai, Latvijai, Lietuvai, Maltai, Polijai, Slovākijai, Slovēnijai un Ungārijai pievienojoties bezrobežu Šengenas zonas pašreizējām 15 valstīm.

Sauszemes un jūras robežkontroles starp pašreizējām 15 Šengenas zonas valstīm un deviņām jaunajām valstīm tiks izbeigtas pusnaktī starp 20.decembri un 21.decembri, bet pārbaudes lidostās turpināsies līdz nākamā gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!