Latvijas Dabas muzejs par 2008.gada dzīvnieku nominējis pelēko roni (Halichoerus grypus), portālu "Delfi" informēja Latvijas Dabas muzeja Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļas vadītāja Līga Mūrniece.
Latvijas Dabas muzejs tradicionāli par gada dzīvnieku izvirza tādu sugas pārstāvi, kas ir aizsargājamo sugu sarakstā, tādējādi veicinot sabiedrībā diskusijas par šo dzīvnieku, kā arī pievēršot uzmanību problēmām, kas saistītas ar to, norāda Mūrniece.

Pelēkais ronis ir īpaši aizsargāms dzīvnieks ne tikai Latvijā, bet gandrīz visās Eiropas valstīs, kur tas sastopams. Pārmērīgu medību un Baltijas jūras piesārņojuma dēļ 20. gs. vidū notika straujš šo dzīvnieku skaita samazinājums. Tā rezultātā Baltijas jūrā bija konstatēti tikai daži tūkstoši pelēko roņu. Kopš deviņdesmitajiem gadiem, pateicoties medību aizliegumam, pelēko roņu skaits ir pieaudzis un pēdējos gados Baltijas jūrā ir uzskaitīti 15 000 pelēko roņu. Dabas muzeja pārstāve norāda, ka tos tomēr vēl arvien apdraud vides piesārņojums.

Baltijas jūrā dzīvojošie pelēkie roņi kā apdraudēta suga ir ierakstīta Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanās grāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!