Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas plenārsesijas laikā par tiesnesi no Latvijas Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) uz sešiem gadiem tika pārvēlēta Ineta Ziemele.
Ziemele kā tiesnese no Latvijas ECT strādā kopš 2005.gada 27.aprīļa. Tā kā šajā amatā viņa nomainīja iepriekšējo tiesnesi Egīlu Levitu, kas savu amatu atstāja pirms termiņa beigām, jaunās tiesneses pilnvaru laiks bija līdz šī termiņa beigām - 2007.gada oktobrim.

Saskaņā ar Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 23.pantu tiesnešus ievēl uz sešiem gadiem.

ECT ir Eiropas Padomes institūcija, kurā tiesneši tiek ievēlēti no visām 47 dalībvalstīm. Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludinājusi 1503 spriedumus, no tiem 12 spriedumus pret Latviju. Salīdzinājumam: pret Lietuvu pasludināti 5 spriedumi, pret Igauniju - 3 spriedumi. No 12 pasludinātajiem spriedumiem pret Latviju 8 spriedumos tiesa ir konstatējusi vismaz vienu konvencijas pārkāpumu, 2 spriedumos konvencijas pārkāpumi nav konstatēti un 2 lietās tiesa ar spriedumu lietas ir svītrojusi no izskatāmo lietu saraksta saistībā ar to, ka situācija, par kuru sūdzējās iesniedzēji, ir tikusi atrisināta. Savukārt 8 lietās, kurās tiesa ir konstatējusi pārkāpumus, visvairāk ir bijuši konvencijas 5.panta pārkāpumi attiecībā uz pirmstiesas apcietinājuma ilgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!