Saskaņā ar 2007. gadā pieņemtajiem noteikumiem, par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājam piešķiramajām prēmijām lemj pārējie seši tiesas tiesneši un ST vadītājam nav tiesību šo lēmumu mainīt. Līdz ar to pamata apgalvot, ka priekšsēdētājs pats sevi prēmē, nav, trešdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Par ST darbinieku un tiesnešu prēmēšanu lemj īpaša komisija, kuras sastāvā ir ST priekšsēdētāja vietnieks, tiesas kancelejas vadītājs, izpilddirektors un jurists. Tā sniedz atzinumu, izvērtējot katra darbinieka darbu attiecīgajā laika posmā, vēsta laikraksts.

ST priekšsēdētājs šo komisijas atzinumu ņem vērā, taču viņš ir tiesīgs lemt citādi. Pēc komisijas atzinuma un tiesnešu lēmuma saņemšanas ST priekšsēdētājs izdod rīkojumu par tiesnešu un darbinieku prēmēšanu. Tajā iekļauti gan tiesneši, gan tiesas priekšsēdētājs, kā arī darbinieki, laikrakstam skaidroja ST pārstāve.

Rīkojumu par prēmiju piešķiršanu ST priekšsēdētājs paraksta kā finanšu dokumentu, jo ST finanšu dokumentus parakstīt tiesības dotas tikai tās vadītājam. Līdz ar to ST priekšsēdētājs rīkojumu par prēmiju piešķiršanu sev pašam tikai noformē, "Neatkarīgajai" atzina tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!