SIA "Baltic Screen" ir noslēgusi līgumu uz desmit gadiem ar grāmatas "Kampējs. Stāsts par Andri Šķēli un vērdiņu" autoriem un tās autoru vārdi L.Lapsa un K.Jančevska ir uzskatāmi par pseidonīmiem, trešdien viesnīcā "Reval Hotel Rīdzene" sarīkotajā preses konferencē paziņoja "Baltic Screen" valdes priekšsēdētājs Lato Lapsa.
Pēc Lapsas domām, tas varētu aizsargāt grāmatas autorus, ja Šķēle nolemtu vērsties tiesā, saskatot grāmatā sava goda un cieņas aizskārumu.

90.gadu beigās 10 000 eksemplāru metienā apgādā "Vērmaņparks" nāca klajā Viļa Selecka grāmata "Andris Šķēle - leģendas un patiesība". Grāmatas autors bija savācis plašu klāstu visdažādāko avīžu publikāciju, izstudējis Šķēles runas un savā grāmatā veidoja visai atbaidošu bijušā Ministru prezidenta tēlu, kas ir veikls "prihvatizators" un daudzos gadījumos rīkojies negodīgi un savtīgu interešu vārdā.

Šķēle iesūdzēja Selecki tiesā par goda un cieņas aizskaršanu un piedzina no viņa 10 000 latu.

Lapsa preses konferencē pauda viedokli, ka tagad "mūsu valstī ir nedaudz citi laiki" un "gribas cerēt, ka lietas netiek kārtotas tā, kā pirms desmit gadiem", tāpēc Šķēlem tiesā būšot grūti apgalvot, ka visas grāmatā izmantotās intervijas un publicētie dokumenti "ir izdomājums, lai grautu viņa cieņu un godu".

Grāmata nav stāsts tikai par Šķēles darba mūžu no studiju gadiem līdz daudzu uzņēmumu privatizācijai, "Ave Lat" izveidošanai un pārdošanai. Lapsa uzsvēra, ka tas ir stāsts par to, kā viens cilvēks spēja sagrābt tik daudzus Latvijas uzņēmumus, kāda bija sistēma, kurā tas bija iespējams, un kā šī sistēma tika izveidota - kas rakstīja likumus un privatizācijas noteikumus, kas tos apstiprināja.

Lapsa apgalvoja, ka pēc pāris gadiem uzrakstītu grāmatai otro sējumu, kas sauktos, piemēram, "Labdaris", bet tad Šķēlem būtu jāpārvērtē sava attieksme pret naudu, varu un cilvēkiem.

"Manuprāt, šīs grāmatas mērķis nav kādam pielaikot strīpainu pidžamiņu. Šīs grāmatas mērķis ir uzskatāmi parādīt, ko ar cilvēku var izdarīt nepārvarama vēlme tikt pie naudas un varas. Kampt, kampt un kampt. Vēl, vēl, vēl un vēl. Un vienlaikus īpaši neaizrauties ar domām par citiem cilvēkiem. Vai valsti. Vai ko citu. Ak, jā, dažiem būtiskāk var šķist tas, ka šī grāmata mēģina dot atbildi uz jautājumu - kādā veidā gan vienam cilvēkam izdevās to visu pakampt? Protams, ja viņš tiešām bija viens..." - tā grāmatas ievadvārdos raksta Lato Lapsa.

Grāmata sastāv no septiņām nodaļām: "Piedauzīgie podi un izdevīgās puķes", ""Feinais cilvēks" ministrijā un likumdošanas procesā", "Saldais kumoss kampiena uztrenēšanai", "Pri(h)vatizācija ar burbulīšiem: rokraksta veidošanās", "Tad viņš ieraudzīja, ka maize ir pieprasīta...", "Kampēju "brālība" - mīti un realitāte", "Sniega mašīna, kas visu grābj uz sevi".

Tāpat grāmatā atrodama arī virkne pielikumu - retu dokumentu, interviju, sarunu atšifrējumu, kuri daudziem, tostarp arī grāmatā pieminētajiem ļaudīm, varētu šķist interesantāki par pašu pamattekstu.

Plašāka informācija par grāmatu atrodama interneta mājaslapā www.skele.lv.

Lapsa iepriekš pastāstīja, ka ap 2006. un 2007.gadu miju darījis zināmu vairākiem pazīstamiem cilvēkiem, ka labprāt saņemtu informāciju par Tautas partijas dibinātāju, triju valdību vadītāju un veiksmīgu uzņēmēju Šķēli, kas varētu tikt izmantota, rakstot grāmatu. Tad pie viņa nonākuši noklausītu advokāta Andra Grūtupa biroja telefonsarunu atšifrējumi. Par Šķēli šajos sarunu atšifrējumos gan neesot bijis gandrīz nekas.

Materiālus grāmatai par Šķēli L.Lapsa un K.Jančevska vākuši apmēram gadu, arhīvos kopējuši dokumentus, intervējuši cilvēkus, kas dažādos laika posmos strādājuši kopā ar Šķēli. Vispārsteidzošākās nianses atklājušās, pētot Privatizācijas aģentūras arhīvā lietas par uzņēmumu privatizāciju, kas pēc tam tika iekļauti "Ave Lat" sastāvā.

Lapsa prognozēja, ka daži šo grāmatu izlasīs ar šausmām un riebumu, bet dažiem tā kalpos kā rokasgrāmata uzņēmējdarbībā.

Pats Šķēle gan ir attiecies līdzdarboties un asistēt viņam veltītas grāmatas tapšanā, tomēr cer, ka tā būs "literāra pērle".

Par lēmumu nepiedalīties grāmatas veidošanā Šķēle informējis žurnālistu Lapsu un viņa vadīto kompāniju "Baltic Screen", kas bija lūguši bijušo premjeru grāmatas veidošanai atsūtīt savu dzīvesgājuma aprakstu un kādas fotogrāfijas.

"Ar patiesu prieku izlasīju Jūsu vēstījumu par to, ka tumšākajā gada laikā, kurā cilvēki rimst un nododas brīnuma gaidīšanas burvībai, SIA "Baltic Screen" kolektīvs ir radis sevī vēl spēkus kārtējam radošam izaicinājumam," rakstīts žurnālistam adresētā Šķēles atbildes vēstulē uz Ziemassvētku laikā izteikto lūgumu.

Sniegt interviju ir atteikušies arī vairāki citi Šķēles "cīņu biedri". Piemēram, Andris Ruselis atbildējis: "Es labprāt ar jums parunātu par šo tēmu, kad būšu beidzis savu karjeru valsts bankā". Edgars Šķenderis atteicis interviju "bez īpašiem paskaidrojumiem". Anita Elksne un Ilze Martinsone aizbildinājušās, ka "tik daudz laika jau pagājis un vai vispār tas kādu interesē".

Grāmatu "Kampējs. Stāsts par Andri Šķēli un vērdiņu" laidusi klajā izdevniecība "Atēna" 6000 eksemplāru metienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!