Tiesu administrācija (TA) saņēmusi četru pretendentu pieteikumus uz trim vakantajām Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnešu amata vietām, taču divi pretendenti no tālākas vērtēšanas izslēgti, jo nav atbilduši likuma prasībām, informēja TA sabiedrisko attiecību speciālists Gatis Tauriņš.
Patlaban uz apgabaltiesas tiesnešu amata vietām pretendē Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Strence, kura pieteikusies arī konkursā Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja amatam, un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Līga Blūmiņa.

Tauriņš sacīja, ka Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pagājušajā nedēļā sniegusi pozitīvu atzinumu Strences virzīšanai par apgabaltiesas tiesnesi un par to tālāk būs jālemj Saeimas Juridiskajai komisijai.

Savukārt par tiesnesi Blūmiņu TA pagaidām vēl gaida atsauksmes, informēja Tauriņš.

LETA jau ziņoja, ka šā gada sākumā apgabaltiesas civillietu tiesu kolēģijas tiesneša amatu atstāja ilggadējais tiesnesis Valdemārs Šubrovskis, bet martā amata pienākumus beidza pildīt tiesnese Zaiga Vrubļevska.

Pēc Tauriņa teiktā, viena amata vieta Civillietu tiesas kolēģijā bijusi vakanta jau iepriekš un TA līdz šim nav izdevies atrast piemērotu pretendentu.

Lai pretendētu uz tiesneša amatu Rīgas apgabaltiesā, kandidātam ir jābūt ar labu reputāciju, kā arī jāatbilst likuma "Par tiesu varu" 51.pantam, kas noteic, ka uz tiesneša amatu var pretendēt augsti kvalificēts un godīgs jurists - Latvijas pilsonis, un likuma 53.pantam, kas noteic, ka uz apgabaltiesas tiesneša amatu var pretendēt rajona un pilsētas tiesas tiesnesis vai zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis, kuram ir vismaz trešā kvalifikācijas klase.

Iepriekš minētais likuma pants noteic, ka uz šo amatu var pretendēt persona, kurai ir desmit gadu kopējais darba stāžs augstskolas tieslietu specialitātes akadēmiskā personāla, zvērināta advokāta, prokurora vai līdz 1994.gada 30.jūnijam prokurora vietnieka, prokurora palīga vai prokuratūras izmeklētāja amatā un kura ir nokārtojusi tiesneša trešās kvalifikācijas klases eksāmenu.

Izvērtējot kandidātus, paredzēts ņemt vērā to zināšanas civiltiesībās un civilprocesā, valsts tiesībās, cilvēktiesībās, tiesību teorijā un juridiskajā metodē, prasmi formulēt viedokli, analizēt informāciju un patstāvīgi pieņemt lēmumus un spēju saglabāt emocionālu līdzsvaru stresa situācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!