Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" aicina iedzīvotājus lauzt aizspriedumus un piedalīties Draudzības dienu gājienā, par to piektdien preses konferencē pastāstīja "Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Linda Freimane.
"Mozaīka" vēlas, lai valsts, respektējot vispārējās cilvēktiesības, ļauj veidot oficiālas ģimenes arī homoseksuāliem pāriem.

"Latvijā vienmēr ir dzīvojuši un dzīvos cilvēki ar dažādu seksuālo orientāciju, un katrs cīnās par savām tiesībām. Tomēr mēs nevaram atsevišķi izdalīt homoseksuāļu tiesības, jo arī viņiem, tāpat kā visiem, piemīt vispārējas cilvēktiesības," stāstīja Freimane. Viņa norādīja, ja vairāki homoseksuāli cilvēki nebaidītos runāt par savu orientāciju, tad sabiedrībā mazinātos homofobija.

"Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja norādīja, ka lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas nerunā par dzimumattiecībām, bet gan par savām tiesībām veidot ģimenes: "Mēs arī vēlamies veidot spēcīgas un stabilas ģimenes, kuras bauda valsts atbalstu un aizsardzību. Vēlamies, lai sabiedrība akceptē un valsts ļauj mums oficiāli reģistrēt attiecības."

Freimane informēja arī par Draudzības dienām, kas Rīgā norisināsies no 30.maija līdz 1.jūnijam. Viņa uzsvēra, ka Draudzības dienu gājiens jeb praids, kas notiks 31.maijā, nav izģērbšanās pasākums: "Vēlos lauzt stereotipu, ka gājiena mērķis ir izģērbties un nodarboties ar seksu. Patiesībā tas būs miermīlīgs, un uz to mēs aicinām ikvienu iedzīvotāju."

"Mozaīka" un Draudzības dienu gājiena atbalstītāji to sauc par vienlīdzības gājienu. "Tas ir miermīlīgs mēģinājums izteikt mūsu sociālās, politiskās un ekonomiskās prasības," skaidroja Freimane. Viņa pauda cerību, ka ar laiku praids tiks pieņemts kā normāla parādība, lai ar laiku atteiktos arī no idejas par praida dalībnieku nožogošanu, kas pagaidām gan gājiena dalībniekus pasargā no provokācijām un uzbrukumiem.

Freimane uzsvēra, ka agresijas cēlonis nav gājiena dalībnieku rīcība: "Mūs provocē "Jaunā paaudze", "Nopride", skinhedi, kā arī agresīvi indivīdi. Lai arī žogs ir absurds, tas tomēr pagaidām mūs pasargā no agresijas."

"Mozaīkas" centienus cīņā par vienlīdzību atbalsta arī biedrība "Dialogi.lv". Kā šodien preses konferencē uzsvēra "Dialogi.lv" valdes priekšsēdētāja Anna Stroja: "Ir nepieņemami, ka homoseksuāli cilvēki tiek izolēti. "Dialogi.lv" un "Mozaīka" dzīvo draudzīgi ne tikai vienā telpā, bet arī publiski."

Stroja gan atzina: "Man ir bail iet ielās kopā ar "Mozaīku", kā arī atrasties šeit kopā ar viņiem, tomēr es iešu, lai arī jārēķinās ar radikālu cilvēku iespējamo rīcību." Stroja izteica cerību, ka masu mediji spēs objektīvi, bez ironijas un izsmiekla informēt sabiedrību gan par Draudzības dienu, gan citām "Mozaīkas" aktivitātēm.

Arī "Dialogi.lv" valdes priekšsēdētāja uzsvēra, ka "Mozaīkas" aktivitātes ir cīņa nevis par homoseksuāļu, bet gan par cilvēktiesībām. Stroja pastāstīja, ka vidēji katrā pasaules valstī ir septiņi līdz 12 procenti homoseksuāļu un šis rādītājs varētu tikt attiecināms arī uz Latviju.

Rīgas dome atļāva rīkot Draudzības dienu gājienu 31.maijā 11.Novembra krastmalā. Plkst.9.30 notiks pulcēšanās gājienam 11.Novembra krastmalā iepretim Anglikāņu baznīcai, plkst.10 sāksies gājiens. Plānots, ka plkst.11 gājiens noslēgsies, kad paredzētas nevalstisko organizāciju, politiķu un ārvalstu viesu uzrunas. Vakarā plkst.20 notiks Varavīksnes balle.

Draudzības dienu programmā paredzētas arī citas aktivitātes. 30.maijā plkst.10 Rīgas Juridiskajā augstskolā notiks politiskā diskusija par daudzveidību un konkurētspēju, savukārt plkst.12 "Mozaīkas" birojā Ģertrūdes ielā 19/21-5 tiks rīkota Draudzības dienu preses konference. Plkst.20.30 kinogalerijā "K-Suns" tiks demonstrēta dokumentālā filma "Gājienu sezona".

Svētdien, 1.jūnijā, "Mozaīkas" birojā notiks apaļā galda diskusija ar citu Eiropas valstu lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem, transpersonām un cilvēktiesību aktīvistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!