Valdību veidojošā Tautas partija (TP) piektdien aicināja pilsoņus neatbalstīt 2. augustā paredzētajā referendumā opozīcijas ierosinātos Satversmes grozījumus.
"Tautas partija, būdama konservatīva un nacionāli domājoša partija, kam nozīmīgas Latvijas Satversmes vērtības un principi, nevar aicināt savus vēlētājus uz dalību referendumā, jo iesniegtie grozījumi ir nepārdomāti un rada būtiskus konstitucionālus riskus," norādīts TP paziņojumā.

TP norāda, ka Satversmes grozījumu projektā parlamenta atlaišanai pietiktu ar nedaudz vairāk nekā 12,5% jeb astoto daļu vēlētāju balsu. Tādējādi Latvija varot sastapties ar situāciju, kad konstitucionālas krīzes draudi pārvēršas par ikdienu. "Grozījumu pieņemšanas gadījumā mēs varam nonākt situācijā, kad varu esam uzticējuši parlamentam, kas par prioritāti uzskatītu dubultpilsonības ieviešanu, skolu reformas pārskatīšanu un krievu valodas kā otrās valsts valodas ieviešanu," pauž TP.

Tiesa, TP pauž atbalstu uzskatam, ka jābūt plašākām iespējām Saeimas pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanai. Tāpat TP konstitūcijas grozījumu autoriem pārmet to, ka projektā nav noteikts, cik ilgā laikā ir jāizsludina jaunas vēlēšanas un, kas veic parlamenta funkcijas Saeimas atlaišanas gadījumā. "Mums šķiet būtiski atgādināt, ka citās parlamentārajās demokrātijās tautas tiesības ierosināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas ir reta prakse, turklāt tur, kur šādas tiesības paredzētas, līdz šim tās vēl ne reizi nav izmantotas," uzsver TP.

Referendums par Satversmes grozījumiem, kuros būtu paredzētas pilsoņu tiesības atlaist Saeimu, paredzēts 2. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!