Ja arī Saeima apstiprinās pirmdien valdības komitejas akceptēto algu "iesaldēšanu" tiesnešiem nākamajā gadā, tad tie varētu vērsties Satversmes tiesā, pirmdien intervijā LTV raidījumam "100. pants" atzina Augstākās Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

"Es pieļauju, ka līdzīga situācija varētu būt arī Latvijā," sacīja Bičkovičs iepriekš norādot, ka identiskā situācijā savulaik bijuši tiesneši Polijā. Tur tiesneši neapmierinātībā ar algu "iesaldēšanu", kaut gan likums to it kā nepieļāvis, vērsušies Konstitucionālajā tiesā.

"Es ļoti ceru, ka šobrīd mēs runājam par valdības piedāvājumu (..) Es ceru, ka parlamentā varēs runāt citās kategorijās," pauda Bičkovičs. Viņš norādīja, ka nav gaidāms, ka darbu varētu pamest pieredzējušie tiesneši, "jo tiesneši esot izturējuši arī grūtākus laikus" un ilgu laiku viņi vispār neesot saņēmuši savai kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu. Tomēr neesot pārliecība, ka savas domas nemainīs jaunie speciālisti, kuri līdz šim savu karjeru bija plānojuši ar darbu tieslietu sistēmā.

Ministru kabineta grozījumus likumā "Par tiesu varu" akceptēja pirmdien. Tajos paredzēts tiesnešu algas 2009.gadā aprēķināt, izmantojot šā gada mēneša amatalgas aprēķināšanas metodi, bet zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu amatalgas - ņemot vērā strādājošo 2006.gada vidējo mēneša bruto darba samaksu, piemērojot tai koeficientu 2,5.

Līdz ar to tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu amatalgas 2009.gadā paredzēts atstāt nemainīgas salīdzinājumā ar šo gadu.

Kā norāda grozījumu projekta autori, tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu algu izmaksa iepriekš plānotajā apmērā tiks atsākta no 2010.gada.

Papildus, lai nodrošinātu vienlīdzīgu tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu mēneša amatalgas aprēķināšanas metodi, pirmdien akceptētie grozījumi paredz no 2011.gada zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu mēneša amatalgu aprēķināt atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes iepriekšējā gada oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajai valstī strādājošo vidējai mēneša bruto darba samaksai, kas noapaļota latos, piemērojot koeficientu 4,5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!