Ceturtdien a/s "Latvijas Gāze" (LG) pabeigusi dabasgāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, kurā nu atrodas 2,325 miljardi kubikmetru gāzes, portālu "Delfi" informēja LG.
Dabasgāzes iesūknēšana krātuvē tika uzsākta 2008. gada 19. aprīlī. Kopš aprīļa tika iesūknēti 1,920 miljardi kubikmetru dabasgāzes un sasniegts kopējais aktīvās jeb regulāri izsūknējamās un iesūknējamās dabasgāzes apjoms 2,325 miljardi kubikmetru. Šāds dabasgāzes apjoms pilnībā apmierinās prognozēto dabasgāzes pieprasījumu no Inčukalna krātuves Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Krievijā apkures sezonas laikā.

Latvijai paredzēti 1,37 miljardi kubikmetru dabasgāzes, savukārt 0,955 miljardi kubikmetru dabasgāzes paredzēti Krievijai, Igaunijai un Lietuvai. Klienti Latvijā dabasgāzi sāks saņemt no krātuves ap 22. oktobri. Arī 2007./2008. gada apkures sezonai kopējais aktīvās dabasgāzes apjoms krātuvē bija 2,325 miljardi kubikmetru.

Iesūknēšana ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no novembra līdz martam. Apkures sezonā LG klientiem dabasgāze tiek piegādāta vienīgi no IPGK.

Krātuve tika nodota ekspluatācijā 1968. gadā un tās mērķis ir uzkrāt dabasgāzi apkures sezonai, kuras laikā ievērojami pieaug dabasgāzes patēriņš un kuras laikā nav iespējams pietiekamos apjomos piegādāt kurināmo pa maģistrālajiem gāzesvadiem no atradnēm Sibīrijā.

Nākotnē aktīvās jeb regulāri izsūknējamās un iesūknējamās dabasgāzes apjomu iespējams palielināt no 2,3 līdz 3,2 miljardiem kubikmetru, sasniedzot 6,2 miljardu kubikmetru kapacitāti kopā ar bufergāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!