Lai arī Saeimas opozīcijas partijas ceturtdienas balsojumu par pieprasījumu premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) vērtē kā uzvaru, "Pilsoniskās sabiedrības" un "Jaunā laika" politiķi pagaidām piesardzīgi izsakās par gatavību jau nākamceturtdien iesniegt lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu Godmanim. Vieni skaidro, ka pieprasījuma mērķis neesot bijis gāzt valdību, otri – ka nebūtu labi pirms valsts jubilejas Latviju atstāt bez valdības.
Pieprasījuma iniciatora, "Pilsoniskās savienības" (PS) vadītāja Sandra Kalniete portālam "Delfi" sacīja, ka pieprasījuma mērķis nebija gāzt valdību. PS izvērtēšot premjera nākamceturtdien sniegtās atbildes un tad lems, vai iesniegt lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu Godmanim. "Tas būs atkarīgs no tā, kādas atbildes Godmanis sniegs," sacīja Kalniete.

Viņa uzsvēra, ka no Godmaņa sagaida praktisku rīcību, nevis solījumus. PS vēlas, lai tiktu pieņemti grozījumi likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un sabiedrībām, kuru pagājušā nedēļā Saeima pat neiekļāva darba kārtībā. Tāpat partija vēlas, lai Godmanis "izturētos nopietni pats pret saviem paziņojumiem" par algu iesaldēšanu dažādās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās strādājošajiem valsts un pašvaldību pārstāvjiem.

"Nevar likt taupīt cilvēkiem, kuri patlaban ir ļoti grūtos apstākļos, ja neliek to pašu darīt cilvēkiem, kas barojas no šīm kasēm," sacīja Kalniete.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa portālam "Delfi" sacīja, ka jautājums par neuzticības izteikušanu jārosina PS. JL par to vēl neesot lēmusi, taču tas tikšot darīts tuvākajā laikā. "Var jau vērtēt, vai valsts svētku priekšvakarā ir jāmaina valdība," sacīja Āboltiņa. Viņa gan norādīja, ka konceptuāli JL atbalstītu Godmaņa valdības gāšanu. "Šī koalīcija ir pierādījusi, ka tā nemāk pārvaldīt valsti," sacīja Āboltiņa.

Savukārt "Saskaņas centra" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs portālam "Delfi" sacīja, ka opozīcija patlaban lemj par turpmāko rīcību šajā jautājumā. Vispirms opozīcija gan vēlētos sasaukt slēgtu Saeimas ārkārtas sēdi par valsts finansiālo stāvokli. Atkarībā no šajā sēdē iegūtās informācijas SC arī būtu gatavs lemt - atbalstīt vai neatbalstīt Godmaņa demisijas pieprasījumu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima ceturtdien negaidīti pieņēma opozīcijas partiju "Pilsoniskā savienība", "Jaunā laika", "Saskaņas centra" un citu opozīcijas deputātu pieprasījumu premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļu skaitu, to atalgojumu kompensācijām.

Saeimas juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš žurnālistiem skaidroja, ka notikušais ir ļoti rets gadījums Saeimā, kad deputāti apstiprina pieprasījumu premjeram. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli premjeram būs nākamceturtdien jāsniedz atbildes uz šī pieprasījuma jautājumiem, un pastāv teorētiska iespēja, ka saistībā ar šo pieprasījumu desmit deputāti sagatavos lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu valdības vadītājam, par ko tajā paša dienā būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!