Valsts policijas priekšnieku Aldi Lieljuksi šokējuši Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) apkopotie dati par to, ka šogad katrs otrais policijā strādājošais bijis spiests strādāt vēl vismaz vienā vai pat vairākos darbos, lai nodrošinātu sev un ģimenei pietiekamu iztikšanu.

Policijas šefs jau apņēmies pieprasīt no arodbiedrības līdera Agra Sūnas šos datus, kuri parāda, ka liels skaits policistu pārkāpuši likumu. Proti, lai policists strādātu papilddarbu, viņam jāsaņem Lieljukša atļauja. Policijas vadības dati, kas apkopoti saskaņā ar izsniegto darba atļauju skaitu, būtiski atšķiras, kas nozīmē, ka daudz policistu strādā bez šīm atļaujām, tātad pārkāpj likumu.

"Mēs nevaram pieļaut, ka policisti ir negodīgi, pārkāpj likumu un policijas vadība netieši atbalsta nodokļu nemaksāšanu," norādīja Lieljuksis. Tikmēr Sūna atteicās nosaukt konkrētus policistus uzvārdus, kuri strādā bez atļaujas. LAPA šo aptauju veikusi tieši tādēļ, lai apkopotu reālo situāciju.

Pēc Lieljukša informācijas, papilddarbos strādā 11,5% policistu.

LAPA sniegtā informācija liecina, - ja pirms gada tikai katrs sestais policists bijis spiests meklēt vēl papilddarbus, tad šogad šis skaitlis ir šokējošs. Tas arī nozīmē, ka policists, pildot savus dienesta pienākumus, nav pilnvērtīgi atpūties un viņa darbs nav tik ražīgs.

Lielākā daļa no policistiem, kas spiesti piestrādāt, darbu veic apsardzes kompānijās, transporta pakalpojumu sfērā, celtniecībā. Atsevišķi policisti savās brīvajās dienās strādā par taksometru vadītājiem un pat pārdevējiem veikalā.

Šos datus, kā arī vēl citus interesantus faktus par problēmām Latvijas iekšlietu sistēmā Sūna ar kolēģiem prezentēja īpaši sagatavotā materiālā Eiropas policistu arodbiedrību konfederācijas sanāksmē Luksemburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!