Valsts ieņēmumu dienests (VID) no amata pienākumu pildīšanas atstādinājis 14.novembrī apcietinātos Finanšu policijas (FP) izmeklētājus Ivo Viti un Alvi Pīlāgu.
VID abas amatpersonas no amata pienākumu pildīšanas atstādinājis, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju un saskaņā ar Civildienesta likuma 39.pantu, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Abām amatpersonām apturēta darba samaksas izmaksāšana, piebilda VID.

Jau ziņots, ka KNAB Viti un Pīlāgu tur aizdomās par iespējamo 340 000 latu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas atbalstīšanu.

FP amatpersonas varētu būt par palīdzību saņēmušas 6800 latu atlīdzību no 340 000 latu legalizētajiem līdzekļiem.

No KNAB lēmuma teksta secināms, ka FP amatpersonas, iespējams, veikušas pretlikumīgas darbības, kas izpaudās kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā atbalstīšana, dodot padomus un norādījumus, kā kādam uzņēmējam izmantot firmas, kuru nosaukums netiek atklāts, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai.

FP amatpersonām tiek inkriminēta dienesta stāvokļa izmantošana mantkārīgā nolūkā.

Secināms, ka FP amatpersonas solījušas informēt par iespējamām VID plānotām pārbaudēm attiecībā uz shēmā iesaistītām firmām saistībā ar naudas legalizēšanu. Amatpersonas arī ir solījušas, ka, rodoties kādām problēmām, viņas tās atrisinās.

Korupcijas apkarotāji pieļauj, ka FP amatpersonas sniegušas uzņēmējam informāciju, kas viņām pieejama, izmantojot dienesta stāvokli VID, tostarp par firmām, kuras plānots iesaistīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā.

Nodarījums noticis laika posmā no šā gada septembra līdz 13.novembrim.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe iepriekš apstiprināja, ka KNAB aizturējis divus FP darbiniekus, kas strādājuši šīs policijas Iekšējās drošības daļā.

Amatpersonas aizturētas par koruptīviem noziegumiem, kas saistīti ar viņu pienākumu pildīšanu.

14.novembrī abas aizturētās amatpersonas ir atzītas par aizdomās turētām koruptīvu noziegumu izdarīšanā, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!