Otrdien vakarā notikušajos grautiņos ir vainojams iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) un atbildīgās valsts institūcijas, trešdien pauda " Sabiedrība citai politikai" (SCP) līderi, kuri organizēja pirms grautiņiem notikušo mierīgo tautas sapulci.

SCP līderi trešdien vairākkārt uzsvēra, ka SCP ir bijusi atbildīga tikai par notikumiem Doma laukumā laikā no pulksten 17:30 līdz 19:30. Turklāt SCP esot informējusi un sadarbojusies ar policiju par gaidāmā pasākuma norisi, kamēr atbildīgās institūcijas, pēc SCP domām, esot rīkojušas neizprotami, uz Doma laukumu manifestācijas laikā sūtot policistus civilajā apģērbā, nevis formā. Pēc viņu uzskata, esot vēl virkne apstākļu, kas liecinot par policistu vadības, un pēc SCP līderu teiktā, Segliņa kļūdām un nekompetenci.

SCP līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs žurnālistiem akcentēja, ka vēl pirms manifestācijas partija brīdinājusi, ka otrdienas vakarā varētu notikt provokācijas. "Jebkuras mūsu darbības bija koordinētas gan ar Drošības policiju, gan ar Valsts policiju," atzina Štokenbergs.

Cits SCP līderis Artis Pabriks pauda, ka jau iepriekš bijis zināms par internetā ievietotiem aicinājumiem uz vardarbību. Taču policistiem nebija attiecīgas pavēles rīkoties. "Šīs valsts institūcijas neizpildīja savu uzdevumu. Kāpēc? Tas ir jautājums," pauda Pabriks un piebilda: "Mēs nevaram uzņemties atbildību par lietām, kas notiek pēc mūsu pasākuma".

Līdzīgu viedokli pauda arī Neatkarīgās policistu arodbiedrības līderis Agris Sūna, kurš trešdien kārtējo reizi izpelnījās asu Segliņa kritiku. Pēc viņa teiktā, arodbiedrība bija uzņēmusies atbildību tikai par drošību Doma laukumā, savukārt formas tērpā tiem ierasties aizlieguši Valsts policijas Kārtības policijas vadītājs Valdis Voins un arī Valsts policijas Aldis Lieljuksis esot bijis līdzīgās domās.

Paši SCP līderi noraida jebkādus pieņēmumus par savu atbildību - ja vien to nepierādīšot ārzemju eksperti.

Gan Štokenbergs, gan Pabriks uzsvēra, ka pasākumu uz dienas gaišo laiku un brīvdienā nevarēja pārcelt, jo tam nav bijis pamata. Štokenbergs piedāvāja alegoriju, sacīdams, ka uz Rīgas "Dinamo" spēlēm dodas daudz līdzjutēju, taču par drošību spēles laikā ir atbildīgi nevis hokejisti, bet attiecīgie profesionāļi. Pabriks gan atzina, ja no drošības iestādēm būtu saņemta "savlaicīga informācija", tad demonstrācijas laiks varēja būt cits.

SCP arī pauda, ka tagad valdošā koalīcija ir atraisījusi sev rokas aizliegt jebkuru sev netīkamu demonstrāciju, par pamatu minot drošības apsvērumus.

Otrdien Vecrīgā notikušās nekārtības bija lielākās ne tikai atjaunotās, bet visas Latvijas vēsturē. Līdz otrdienas rītam par līdzdalību vai nekārtību organizēšanu bija aizturēti 106 cilvēki. Ievainojumus ir guvis 51 cilvēks, to vidū arī astoņi policisti. Tāpat grautiņu laikā bojāts valsts, pašvaldību un privātais īpašums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!