Lai arī Saeima pagājušā ceturtdienā atbalstīja pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētku – 6. un 7.janvāra – noteikšanu par svētku dienām un līdz ar to brīvdienām, šo ceturtdien deputāti noraidīja tādu pašu "Saskaņas centra" (SC) priekšlikumu grozījumiem likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām. Vieni deputāti to principiāli neatbalstīja, citi – norādot, ka jāturpina pagājušā ceturtdienā "atvērtā" likumprojekta skatīšana.
Par SC priekšlikumu balsoja 24 deputāti, pret 40, bet atturējās 19 parlamentārieši.

Pret šādiem grozījumiem deputātus balsot aicināja neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis, apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, norādot, ka ne visi Latvijas pareizticīgie svin Ziemassvētkus 6.un 7.janvārī, ir pareizticīgie, kas kopā ar katoļiem un luterāņiem šos svētkus svin 24.un 25.decembrī, kad Latvijā ir svētku dienas.

Savukārt SC deputāts Valerijs Agešins aicināja atbalstīt šos grozījumus, norādot, ka SC vēlas panākt, "lai Latvijas valstī ik vienam cilvēkam būtu nodrošinātas vienādas tiesības un iespējas, tai skaitā svinot Ziemassvētkus. "

"Pilsoniskās savienības" deputāte Sandra Kalniete konceptuāli pauda atbalstu šiem likuma grozījumiem, jo "tiem 400 000 cilvēku, kas atbraukuši uz šo valsti, viņiem ir tiesības svinēt svētkus," taču solīja balsot pret, jo jāturpina pagājušā nedēļā "atvērtā" likumprojekta izskatīšana.

Arī LPP/LC deputāts Oskars Kastēns atgādināja, ka Saeima jau pagājušā ceturtdienā atbalstīja šo svētku iekļaušanu kalendārā un aicināja strādāt nevis ar šiem likuma grozījumiem, bet jau ar "atvērto likumprojektu".

Jau vēstīts, ka pagājušā ceturtdienā deputāti negaidot atbalstīja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) priekšlikumu par 6. un 7.janvāra iekļaušanu svētku dienu sarakstā. Saeimai gan par šo likumprojektu būs jābalso vēl trešajā - galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!