Trešdien Saeimā, tiekoties ar partijām "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP), Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidāts Normunds Vilnītis solīja gan ar partijām saistītus jautājumus, gan jebkuru citu situāciju vērtēt pēc objektīviem kritērijiem.

Vilnītis norādīja, ka birojs pašlaik sekmīgi darbojas pēc izstrādātas programmas, līdz ar to viņš nenāktu ar radikāli citām prioritātēm.

"Subjektīvi domāju, ka KNAB ir pārāk daudz funkciju," teica Vilnītis. Viņaprāt ir jāizvērtē, vai, piemēram, birojam ir jāizskata valsts amatpersonu deklarācijas, vai tas būtu jādara sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Viņš arī uzsvēra, ka korupcija nepastāv tikai Rīgā un Jūrmalā, bet arī Daugavpilī, Rēzeknē un Alūksnē, tāpēc birojam būtu papildus jāizvērš darbība reģionos.

Tāpat Vilnītis uzskata, ka pagaidām KNAB jāpaliek kā atsevišķai iestādei premjera pārraudzībā.

KNAB priekšnieka amata kandidāts arī noraida pieļāvumus par neobjektīvu lēmumu pieņemšanu saistībā ar viņa kādreizējo politisko piederību. "Aiz KNAB priekšnieka ir kolektīvs, nodaļas neļaus neko [nepareizu] pieņemt," teica Vilnītis. Viņaprāt, šādā gadījumā, "jau nākamajā brīdī kļūtu slavens un par priekšnieku vispār nestrādātu".

Vilnītis informēja, ka iepazinies ar korupcijas apkarošanas pieredzi Vācijā, Lietuvā un Igaunijā.

Vilnītis uzskata, ka likumdošanas iniciatīvas būtu jāveic ne tikai KNAB, bet gan tam kopā ar nevalstiskajām organizācijām un arī, iespējams, augstskolām.

Atbildot uz jautājumu, kur viņš ņēmis līdzekļus, lai pērn ziedotu politiskajai partijai, Vilnītis skaidroja, ka tos ieguvis no īpašumu pārdošanas. Viņš arī vērsies VID, lai to varētu dokumentāli apstiprināt.

Kandidāts apgalvoja, ka ir gatavs tikties ar jebkuru politiķi, bet, ja tās būtu "personas ar nosliecēm kaut kādu iespaidu izdarīt", tad tikšanās noritētu publiski.

Uz jautājumu par savu politisko ietekmējamību, Vilnītis atbildēja: "Ja mērķis būtu taisīt [politisko] karjeru, iestātos JL vai Tautas partijā - tas būtu daudz perspektīvāk."

Vilnītim nav padomā tūlītējas personāla izmaiņas KNAB. "Žurnālisti prasa, vai atlaidīsi [KNAB priekšnieka vietnieku Alvi] Vilku? Kāpēc kāds jāatlaiž? Pievienojos komandai, jo, ja būs pārkāpumi atlaidīs gan mani, gan [Jutu] Strīķi, gan Vilku, gan visus pārējos," sacīja KNAB vadītāja amata kandidāts.

Vilnītis uzskata, ka korupcija ir gan piecu latu kukuļa došana ceļu policistam, gan "valsts nozagšana".

"Esmu jurists - atsaucos uz likumu. Neiesaistīšos tēlainos izteikumos, bet gan darīšu to, kas rakstīts likumā," teica Vilnītis.

Kā ziņots, JL, PS un SCP jau iepriekš uzsvērušas, ka KNAB vadība jāuztic profesionālam un kompetentam vadītājam, kā labāko kandidatūru minot Strīķi.

Vilnīša kandidatūra KNAB vadītāja amatam neesot atbalstāma viņa profesionālo iemaņu un autoritātes trūkuma dēļ, līdz šim pauduši SCP, JL un PS pārstāvji.

Kā ziņots, valdība ir atbalstījusi SIA "KKC biznesa centrs" un SIA "Komerckonsultāciju centrs" valdes locekļa Vilnīša kandidatūru KNAB vadītāja amatam.

Vilnīša kandidatūra tiks virzīta apstiprināšanai Saeimā. Nevienam no valdības locekļiem nebija iebildumu pret šīs personas virzīšanu KNAB priekšnieka amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!