Gulbenes rajonā konstatēti šogad pirmie divi saslimšanas gadījumi ar "dzelteno kaiti" jeb vīrusu hepatītu B, informēja Gulbenes reģionālā vides veselības centra galvenais ārsts Edvīns Turks.
Lizuma pagastā ar šo slimību saslimis kāds 5.klases skolēns un kāds pensionārs. Abi slimnieki ievietoti Gulbenes slimnīcas infekciju nodaļā.

"Abi saslimšanas gadījumi nav savstarpēji saistīti. Tomēr abos gadījumos vides veselības centra darbinieki ir veikuši dezinfekciju infekcijas perēkļos - dzīvesvietā. Saslimušie arī informēti par šo slimību un nepieciešamību ievērot sanitārās higiēnas normas," teica Turks.

Viņš arī uzsvēra, ka "šī slimība ir lipīga, kuras epidemioloģija ir ļoti neskaidra". Tā ir zarnu infekciju slimība, ko var iemantot no inficētiem produktiem, caur muti. Bieži vien infekcijas avots ir ūdens. Tāpēc esot svarīgi slimniekus izolēt un rūpīgi ārstēt. Ārstēšanās parasti ilgst apmēram trīs nedēļas. Pēc tam vēl ilgi ir jāievēro diēta.

Pērn Gulbenes rajonā ar "dzelteno kaiti" jeb Botkina slimību (vīrusa hepatītu B) slimoja 29 cilvēki.

"Saslimstībai ar dzelteno kaiti ir viļņveida raksturs. Gadus četrus Gulbenes rajons bija viļņa augšā. Tagad saslimstība ir pierimusi. Ir tikai atsevišķi saslimšanas gadījumi," teica Turks.

Turks pastāstīja, ka šai slimībai raksturīgs aknu iekaisums un darbības traucējums. Vizuāli slimnieks iegūst dzeltenu sejas krāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!