No maija siltumenerģijas tarifs rīdziniekiem varētu būt par 18,3% zemāks nekā pagājušā gada rudenī, šodien tikšanās laikā ar partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes deputātiem pieļāva AS "Rīgas siltums" (RS) valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Kā norādīja Žīgurs, 83% no siltumenerģijas tarifa veido izmaksas par piegādāto gāzi. "RS tarifs atkarīgs no gāzes cenām, kuras nosaka "Latvijas Gāze", - ir regulatora apstiprinātas 20 pozīcijas no 185 līdz 280 latiem par 1000 kubikmetriem gāzes. Patlaban mūsu tarifs saistīts ar gāzes cenu 235 lati, bet maijā šī cena varētu būt 195 lati," viņš teica.

Gāzes cenu krišanās dēļ februārī, martā un aprīlī siltumenerģijas tarifi jau būs par 7,5% mazāki nekā pagājušā gada oktobrī, bet no maija tarifs varētu būt par 18,3% mazāks nekā oktobrī, sacīja RS vadītājs.

Žīgurs arī pauda sarūgtinājumu par gāzes cenām, kas Latvijā esot diemžēl augstākas nekā Igaunijā un citur Eiropā. "[Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs] un [premjerministrs Vladimirs] Putins solīja, ka "Gazprom" gāze vasarā maksās divas līdz divarpus reizes lētāk nekā novembrī. Bet "Latvijas Gāze" sola samazinājumu tikai par 20%. Kā tad tā - Tallinā ir lētāk nekā Rīgā, kur tad mums ieguvums no Inčukalna krātuves," viņš teica.

RS valdes priekšsēdētājs norādīja uz, viņaprāt, pārāk lielo "Latvijas Gāzes" peļņu. "Pusi no "Latvijas Gāzes" produkcijas patērē "Latvenergo" un "Rīgas siltums". Rīdzinieki maksā, lai gāzes piegādātājiem būtu desmitiem miljonu peļņa," vņš teica.

Pēc tikšanās ar Žīguru JL deputāti nolēma aicināt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju daudz kritiskāk vērtēt "Latvijas Gāzes" tarifus un operatīvi tos mainīt, mainoties situācijai pasaules tirgos.

"RS politiskā padome par šo jautājumu izrādījusi vien satraukumu, tādēļ mēs nolēmām Rīgas domes vadības padomē iecelto pārstāvju vietā vērsties pie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājas ar striktu aicinājumu pret "Latvijas Gāzes" iesniegtajiem tarifu projektiem attiekties daudz kritiskāk, jo tas nav normāli, ka šī gāzes piegādātāja peļņa pēdējos gados ir svārstījusies 20 līdz 30 miljonu latu robežās, zinot, ka pusi no visas piegādātās gāzes patērē "Latvenergo" un "Rīgas siltums"," norādīja JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

JL deputāti uz šodienas frakcijas sēdi bija uzaicinājuši Žīguru, lai iztaujātu par iespējām samazināt siltuma tarifus rīdziniekiem, kā arī pārrunātu aktuālo jautājumu par iedzīvotāju nenomaksātajiem siltuma parādiem un to, kā uzņēmums risina šo problēmu.

RS peļņa finanšu gadā, kas ilga no 2006. gada 1. oktobra līdz 2007. gada 30. septembrim, bija vairāk nekā četri miljoni latu, savukārt finanšu gadā no 2007. gada 1. oktobra līdz 2008. gada 30. septembrim peļņa prognozēta nepilnu divu miljonu latu apmērā.

RS akcionāri ir Latvijas valsts - 48,995%, Rīgas dome - 49%, "Dalkia City Heat" - 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" - 0,005%. Uzņēmums nodrošina vairāk nekā 70% no Rīgas pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% atrodas RS īpašumā.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2008. gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojas 39.vietā, bet 2007. gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 40,89 miljoni latu ierindojās 55.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!